FunX

Danny (26) is chef-kok: "Ik ga vaak uit eten, maar heb ook een flinke spaarrekening"

  1. Newschevron right
  2. Danny (26) is chef-kok: "Ik ga vaak uit eten, maar heb ook een flinke spaarrekening"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 26-jarige Danny zijn verhaal.

Naam: Danny
Leeftijd: 26
Studie: Koksopleiding (mbo niveau 4)
Werk: Fulltime chef-kok
Woonsituatie: Met huisgenoten in hartje Amsterdam
Netto-inkomen: €3300 incl. fooi
Nu op betaalrekening: €1200
Spaarrekening: €19.000
Schulden: Nee

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Huur: €700
Sparen: €800
Auto + verzekering: €331
Zorgverzekering: €131
Telefoon + verzekering: €88
Netflix: €10
Spotify:
€10
Videoland:
€10
Benzine: €180
Boodschappen: €120
Uit eten: €400
Totaal: €2780

Hey Danny, waarom heb je je opgegeven voor Money Moves?
"Ik vind het zelf fascinerend om te lezen wat mensen verdienen. Er wordt soms zo mysterieus over gedaan, maar ik ben er zelf heel open over. Ik wil laten zien dat sparen en spenden goed samen kunnen gaan. Ik heb aardig wat vaste lasten en ga vaak uit eten, maar ik heb ook een flinke spaarrekening."

Je spaart inderdaad een flink bedrag per maand. Spaar je ergens voor?
"Als er iets gebeurt, bijvoorbeeld met m'n auto, wil ik dat zelf kunnen betalen en niet afhankelijk zijn van m'n ouders. En ik wil een huis kunnen kopen. Het is gewoon een automatische incasso en ik boek nooit iets terug. Als ik dan €3000 of €4000 heb gespaard, gaat er weer een deel naar een andere spaarrekening waar ik niet bij kan en waar ik meer rente krijg."

Ben je altijd al zo'n strenge spaarder geweest?
"Ja, ik werk al vanaf m'n 15e en heb altijd al gespaard. Ik heb dat echt van thuis uit meegekregen. Ik kreeg echt ruzie als ik niet spaarde. Mijn ouders hebben me normen en waarden meegegeven en daar hoort ook sparen bij. Als ik €50 kreeg, moest er €40 naar m'n spaarrekening. Ik vind het echt een afknapper als iemand geen geld op zijn of haar spaarrekening heeft staan. Ik kan wel tot €500 in de min staan, dat scheelt, al gebeurt dat niet vaak."

Het scheelt dat je ook lekker verdient. Ben je tevreden met je salaris?
"Zeker, ik denk niet dat ik slecht verdien voor een 26-jarige. Nu moet ik ook wel zeggen dat de fooi het interessant maakt. Het verschilt per maand, maar het is altijd wel minimaal €300 à €350 euro.

Het is ook echt onderhandelen. Ik heb altijd gezegd dat ik omhoog wil met salaris. Ik werkte eerst bij een restaurant waar ik soms 80 uur maakte voor €1600 per maand. Dat doe ik niet meer. Je gaat ook pas echt verdienen als je sous-chef of chef-kok wordt. Nu werk ik in een restaurant waarvan een vriend van me de baas is. Technisch gezien run ik samen met nog iemand de hele zaak, dus dat is ook terug te zien in m'n salaris. In de toekomst wil ik me inkopen in het bedrijf."

Wilde je altijd al chef-kok worden?
"Ik wilde vroeger eerst altijd politieagent of piloot worden. Maar toen vond ik andere dingen leuker dan school. Ik had altijd een hekel aan studeren en vond vrouwen veel leuker. Die waren in de horeca te vinden. Toen ben ik uiteindelijk de koksopleiding gaan doen.

Koken moet je niet voor het geld doen. Het is echt een passie. Ik zou nooit van 9 tot 5 gaan werken, al kreeg ik er €2000 bij. Ik vind het helemaal niks om dingen te verkopen of naar een scherm te kijken. Ik hou ervan om met mensen te werken."

Die passie is ook terug te zien in het geld dat je maandelijks uitgeeft aan etentjes. Dat bedrag is veel hoger dan het bedrag dat je uitgeeft aan boodschappen, hoe zit dat?
"Het scheelt dat ik veel op werk eet. Huisgenoten geven makkelijk €300 aan boodschappen uit. Ik haal alleen af en toe een broodje, maar als ik moet kiezen uit zelf koken of uit eten gaan, dan is het altijd het laatste. Het is ook m'n vak. Ik vind het echt lekker om uit eten te gaan of een terrasje te pakken. Daar gaat nu wel het meeste geld naartoe. Vorig jaar was dat nog schoenen. Toen wilde ik iedere maand één of twee paar schoenen kopen. Nu hoeft dat niet meer, je kan ze toch niet allemaal iedere dag aan."

Wat is je gekste aankoop ooit?
"Ik denk wel m'n auto, een Audi A1, daar ben ik ook het meest trots op. En kort daarvoor een MacBook."

Je bent dus eigenlijk een spaarder én een spender.
"Ja en daarom heb ik me ook opgegeven. Ik zie soms mensen van mijn leeftijd die al een tijdje heel hard werken en veel minder verdienen dan ik. Ik vind dat je op je 26e wel een bepaald uitgangspunt moet hebben, anders gaat er toch iets mis."

Maakt geld volgens jou gelukkig?
"Gelukkig wil ik niet zeggen, maar het is wel makkelijker. Het is lastig. Als ik nu 30 miljoen op m'n rekening zou hebben, natuurlijk ben je dan gelukkig, maar ik denk dat je dan geen voldoening meer uit het leven haalt. Nu werk ik voor m'n geld en ben ik ook trots als ik daardoor zelf dingen kan kopen."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie