FunX

Noah (24) was werkzaam bij Defensie: "Op uitzending heb ik veel kunnen sparen"

  1. Newschevron right
  2. Noah (24) was werkzaam bij Defensie: "Op uitzending heb ik veel kunnen sparen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 24-jarige Noah* zijn verhaal.

Naam: Noah
Leeftijd:
24
Studie:
Mbo Defensie
Werk:
Technisch adviseur
Woonsituatie:
Samenwonend
Netto-inkomen:
€2400
Nu op betaalrekening:
€300
Spaarrekening:
€44.000
Schulden:
Geen

Maandelijkse vaste lasten:

Huur: €1000
Gas, water, licht, tv + internet:
€210
Auto + verzekering:
€0 (auto van de zaak)
Wegenbelasting: €0 (wordt betaald door werkgever)
Telefoonabonnement: €0 (wordt betaald door werkgever)
Sportschoolabonnement: €20
Totaal: €1230

Hoi Noah, bedankt dat je ons een kijkje in je financiën wil geven! Waarom heb je je opgegeven voor Money Moves?
"Ik heb wel eens andere interviews van Money Moves gelezen en ik zag een poosje geleden iets staan over Defensie en daar heb ik zelf gewerkt. Op dat moment had ik even niks te doen. Dus ik dacht, waarom niet?"

Begrijpelijk! Want je hebt eerst drie jaar gediend bij de Landmacht en daar heb je lekker wat spaarcenten kunnen verdienen. Uiteindelijk ben je daar gestopt. Waarom heb je ervoor gekozen om te stoppen bij de Landmacht?
"Ik was van maandag tot vrijdag, dag en nacht op de kazerne. Ik sliep met vier anderen in een kamer, dus ik had niet echt mijn eigen plek. Ik heb een vriendin en ik was alleen in de weekenden thuis. Mijn vriendin vond het ook niet zo fijn dat ze mij alleen in de weekenden zag. Toen kreeg ik een werkaanbod bij een ander bedrijf en dat zag ik wel zitten."

Ja, want je bent nu technisch adviseur, toch? Dat is iets heel anders dan de Landmacht natuurlijk, merk je dat je nu minder spaart dan eerst?
"Ja, dat klopt. Ik woon nu bijna een jaar samen met mijn vriendin en vooral aan het begin hadden maakten we veel kosten bij het kopen van onze meubels. Elke maand komt er weer wat bij totdat je alles hebt. Na mijn uitzending heb ik niet echt meer kunnen sparen, want dat verdiende ontzettend goed. Ik heb nog steeds wel een klein beetje kunnen sparen, maar dat is niet vergelijkbaar met eerder. Toen ik op de kazerne woonde, had ik namelijk helemaal geen vaste lasten."

Ben je lang op uitzending geweest?
"Nee, dat viel wel mee. Ongeveer een halfjaar. Ik was 22 jaar toen ik op uitzending ging en ik ben daar 23 geworden. Ongeveer een jaar geleden ben ik teruggekomen naar Nederland."

Aan je spaarrekening te zien, ben je meer een spaarder dan een spender. Klopt dat?
"Nou, ik kan goed sparen, maar ik geniet wel van het leven."

En als je wel geld uitgeeft, waaraan is dat dan voornamelijk?
"Voornamelijk reizen of weekendjes weg. Met de auto van de zaak is het wel lekker makkelijk om te zeggen dat we even naar Frankrijk rijden en dan blijven we daar een weekend. Dat doen we wel vaak of we verblijven ergens in Nederland. Ik heb ook een motor, dus die pakken we ook best vaak voor een leuk dagje weg."

Klinkt gezellig! Komt dat vaak voor?
"Ja, regelmatig. Nu even wat minder natuurlijk door corona."

Over corona gesproken: alles wordt rustig weer versoepeld. Merk je dat ook bij je werk?
"Ja, ik merkte dat het aan het begin voornamelijk wat rustiger was en we vergaderden ook vanuit huis. Maar qua verkoop en omzet hebben wij niks gemerkt van de lockdown. Dus dat was heel fijn."

Heb je nog tips voor mensen die ook lekker veel willen sparen?
"Ja, ik merk bij vrienden vooral dat zij niet kunnen sparen. Dit komt vooral omdat zij altijd wel ergens gaan eten en niet houden van koken. Ik houd wel van koken, dus dat scheelt best veel geld. Vooral als je in het weekend zelf een lekkere maaltijd maakt, in plaats van uit eten te gaan. Mijn vrienden kopen vaak direct iets als ze het zien. Ik heb op zich alles wat ik wil, maar ik verdeel mijn uitgaven iets beter. Er kan namelijk altijd iets kapotgaan en dat is lastig zonder spaargeld."

*De naam van Noah is gefingeerd. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie