FunX

Nick: "Ook zonder moeilijke studies kan je een goed salaris hebben"

  1. Newschevron right
  2. Nick: "Ook zonder moeilijke studies kan je een goed salaris hebben"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 33-jarige Nick* zijn verhaal.

Naam: Nick
Leeftijd: 33
Studie: Leerkracht Lichamelijke en Technologische Opvoeding
Werk: Salesmanager e-commerce
Woonsituatie: Koopwoning in Amsterdam
Netto-inkomen: €4100
Huurinkomsten: €710
Nu op betaalrekening: €3000
Spaarrekening: Geen
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN
Hypotheek: €700
Hypotheek tweede woning:
€770
Servicekosten: €250
Energie & verwarming: €220
Autoverzekering: €80
Zorgverzekering: €155
Sportabonnement: €45
Spotify: €10
Netflix:
€5
Internetkosten: €32
Goede doel: €7
Totaal: €2274

Hoi Nick, leuk dat je mee wil doen aan Money Moves. Het eerste dat me opvalt, is dat je een heel andere baan hebt dan waar je voor gestudeerd hebt. Hoe komt dat zo?
"Op het moment dat ik studeerde woonde ik vlakbij een Apple Store. Ik wandelde daar vaak voorbij en ik was verliefd op het design. Net voordat ik afstudeerde, ben ik daar binnengewandeld en heb ik gevraagd of ik daar aan de slag kon. Zo ben ik in de sales terechtgekomen."

Waarom wilde je niet als leerkracht gaan werken?
"Ik kom uit een familie van leerkrachten en ik zag dat hun dagen er allemaal hetzelfde uitzagen. In het onderwijs doe je veertig jaar hetzelfde. Het is heel statisch, dat werkt niet voor mij. In de sales hoef je niet veel gestudeerd te hebben, je kan daar heel makkelijk een carrière in starten. Je hebt heel veel doorgroeimogelijkheden."

Je bent opgegroeid in België, hoe ben je uiteindelijk in Amsterdam beland?
"Tijdens mijn tweede baan woonde ik in Brussel. Ik wilde heel graag in Barcelona gaan wonen, maar daar vond ik niet direct een geschikte baan. Ik heb de kans gekregen om voor het bedrijf waar ik in Brussel voor werkte in Amsterdam te gaan werken en wonen, die kans heb ik gegrepen en 6 jaar laten woon ik er nog steeds. Inmiddels ben ik al 5 keer van baan veranderd."

Vijf keer al! Had je het nergens naar je zin?
"Ik zit nu in de IT-sales en daar is het normaal dat je snel overschakelt. Elke keer als je wisselt, kun je goed onderhandelen over je salaris. Als je tien jaar in de sales werkt dan heb je een track-record opgebouwd en dan ben je wel wat waard op het gebied van sales."

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?
"Het idee van mijn baan is om nieuwe klanten te vinden. Ik moet non-stop researchen en onderzoeken, contact leggen met potentiële klanten en kijken of ze al iets op de planning hebben staan waarbij wij hen kunnen helpen."

Ben je tevreden met je salaris?
"Ik krijg nu 4100 euro netto. Ik had eigenlijk meer gevraagd, maar dat willen ze me nog niet geven. In februari gaat mijn salaris misschien omhoog. Ik ben er zeker tevreden mee, omdat ik uitga van wat ik zou verdienen als ik gymleraar was."

Ondanks je salaris, heb je vrij weinig op je spaarrekening staan. Niks zelfs. Hoe kan dat?
"Ik zie mezelf meer als spender, maar ik ben ook een investeerder. Als je 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan, gebeurt er niks mee. Ik probeer daarom dingen af te betalen. Zo heb ik bijvoorbeeld net mijn erfpacht betaald. Daarnaast heb ik vorig jaar een nieuwe auto gekocht en heb ik de rekening van een haartransplantatie die ik december ga doen al betaald. Dus daarom is mijn spaarrekening weer leeg."

Dus je houdt wel van geld uitgeven. Waar geef jij je geld het liefst aan uit?
"Mijn moeder was heel erg zuinig met haar geld, dus ik denk dat ik daarom niet te zuinig ben. Ik vind dat je echt moet leven en geld moet rollen. Ik geef het niet uit aan dure champagne of een Rolex ofzo, maar als ik zeg: ik wil nu met mijn vriendin en haar dochter naar Artis, dan doen we dat gewoon. Ik vind het fijn om geen financiële stress te hebben. Daarnaast hou ik heel erg van koopjes. Ik houd online veilingen in de gaten als ik een nieuw meubel of horloge wil. Je moet soms gewoon geduld hebben voor een goede deal."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
"Toen ik op vakantie was bij de Spaanse kust, reden we langs heel veel huizen met zeezicht die niet mooi afgewerkt waren. Die hadden wel een dak, maar geen muren. Mijn droom zou zijn om zo'n huis voor heel weinig op de kop te tikken en het dan zelf af te maken en op te bouwen. Dan kan dat later ook mijn huis worden. Nu we allemaal meer thuis werken, kan ik net zo goed vanuit de Spaanse kust werken!"

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Zoals iedereen antwoordt: het maakt niet gelukkig, maar het is wel makkelijk. Ik heb vroeger wel financiële stress gehad en dat wil je niet."

Wat voor advies zou jij aan de lezer mee willen geven?
"Ook zonder zware of moeilijke studies kan je een goed salaris hebben. Je hoeft voor een goed salaris niet per se een tandarts of dokter te zijn. Zoek waar je goed in bent, investeer in jezelf en heb doorzettingsvermogen. Soms moet je ook wel een beetje geluk hebben hoor. Je moet bijvoorbeeld maar net iemand vinden die je naar de volgende stap helpt. Ik besef me heel goed dat ik ook weleens geluk heb gehad."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie