Money Moves

Isa (20): "Met een weeksalaris vind ik het moeilijk om te sparen"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Isa (20): "Met een weeksalaris vind ik het moeilijk om te sparen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 20-jarige Isa haar verhaal.

Naam: Isa
Leeftijd: 20
Studie: Facilitair Leidinggevende mbo niveau 4
Werk: Sales administratie bij een technisch bedrijf (fulltime)
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen: €423 per week (omgerekend €1833 per maand)
Zorgtoeslag: €104
Nu op betaalrekening: €90,40
Nu op spaarrekening: €100,50
Schulden: €1400 (auto afbetalen)

Maandelijkse vaste lasten

Zorgverzekering: €110
Telefoon: €17
Auto: €45
Spotify: €10
Netflix: €3,50
Abonnement beautyproducten:
€20
Totaal: €205,50

Hoi Isa, leuk dat je je hebt opgegeven voor Money Moves. Waarom wilde je meedoen?
"
Ik zie altijd de artikelen en die vind ik heel interessant om te lezen, dus ik dacht: ik kan het ook wel delen. Misschien vinden mensen dat ook interessant."

Praat je makkelijk over geldzaken of is dat in jouw omgeving een taboe?
"Ik ben er zelf wel open over, maar ik merk dat anderen dat niet zijn. Als ik erover begin, merk ik dat anderen niet meepraten."

Heb je van huis uit geleerd hoe je met geld moet omgaan?
"Ja, mijn moeder heeft het me wel geleerd, maar ik heb er niet zoveel mee gedaan. Ik wil eigenlijk sparen om uit huis te kunnen, maar ik geef alles uit. Vooral aan winkelen en uit eten gaan. De ene dag denk ik: ik moet echt sparen, maar het andere moment denk ik: je leeft maar één keer, ik geef lekker alles uit."

Zijn je vrienden en vriendinnen ook van die spenders?
"Ik ben de enige in m'n vriendengroep die fulltime werkt, dus ik heb het meeste te besteden, maar de meesten zijn wel impulsief. We houden allemaal van winkelen. We zeggen vaak dat we niet te veel gaan kopen, maar uiteindelijk gebeurt dat wel. Ik was eigenlijk nooit zo van het online bestellen, maar met corona gaat dat nu wel makkelijker."

Je betaalt ook maandelijks €20 voor beautybox. Wat houdt dat in?
"Dat is een soort verrassingsbox met beautyproducten ter waarde van minimaal €65 die je dus voordeliger - voor €20 - koopt. Het is een soort cadeautje aan mezelf. Dat vind ik wel belangrijk. Het moet wel leuk blijven."

Je krijgt je salaris per week uitbetaald. Hoe vind je dat?
"Ik vind het wel fijn, maar daardoor is het ook moeilijk om te sparen. Ik weet namelijk dat ik toch alweer snel - over een week - geld krijg. En de ene week wordt m'n zorgverzekering afgeschreven en de andere week niks. Als ik een maandsalaris zou krijgen zou het sparen misschien makkelijker gaan.

Ben je tevreden met je werk?
"Ja, ik heb deze baan pas sinds september, maar heb het naar m'n zin. Ik ben verantwoordelijk voor de order invoer van producten. Wij zorgen dat de verkoop wordt afgehandeld en maken bijvoorbeeld creditnota's aan."

Was het lastig om in de coronatijd een baan te vinden?
"Ik heb een maand lang actief gesolliciteerd. Dat ging best moeilijk. Het was vooral lastig als ik onduidelijke afwijzingen kreeg. Ik dacht: ik schrijf me in bij een uitzendbureau, misschien kunnen die me helpen. Via hun heb ik nu voor drie maanden dit contract. Zij regelen alles voor me. Als het bedrijf me daarna wil houden, kan ik hopelijk direct voor hen gaan werken."

Wat zijn je ambities en dromen voor de toekomst?
"Ik hoop ooit een eigen bedrijfje te beginnen. Dat ondernemende zat er altijd al wel in. Dat heb ik van mijn vader, die was ook altijd zo ondernemend. Vroeger wilde ik altijd een eigen kledingwinkel beginnen, maar er is nu zoveel concurrentie. Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan doen. Ik probeer nu eerst m'n auto af te betalen en daarna, hopelijk in december, wil ik echt gaan sparen voor een huisje."

Maakt geld volgens jou gelukkig?
"Ik denk het wel. Heel veel mensen zeggen van niet, maar het maakt het leven een stuk makkelijker en dat is ook een stukje geluk."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie