Money Moves

Jade (32): "Wat ik hier nu al heb bereikt, was me in Nederland niet gelukt"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jade (32): "Wat ik hier nu al heb bereikt, was me in Nederland niet gelukt"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 32-jarige Jade* haar verhaal.

Naam: Jade
Leeftijd:
32
Studie:
Hbo International Business
Werk:
Boekhouder (40 uur)
Woonsituatie:
Samenwonend in België
Netto-inkomen:
€3100
Kinderbijslag: €560
Nu op betaalrekening: €2400
Nu op spaarrekening:
€22000
Schulden:
€400.000 (Hypotheken)

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Gedeeld met partner:

Twee hypotheken: €1400
G/W/L: €125
Internet: €80
Zorgverzekering: €80 voor het hele gezin
Auto:
€213
Spotify:
€10
Netflix:
€10

Hoi Jade, je woont al een tijdje in België, hoe ben je daar beland?
"Ik had op verschillende banen gesolliciteerd, waaronder een in België. Daar werd ik voor aangenomen en toen ben ik daarheen verhuisd."


Hoe is het om in België te wonen en werken?

"Er zitten veel voordelen aan. Je wordt hier qua financiële voordelen vooruit geholpen. Om te beginnen krijgen mijn man en ik van onze werkgever voor elke gewerkte dag speciale maaltijdscheques. We krijgen daardoor elke maand zo'n 300 euro op een speciale pas gestort. Dat kunnen we vrij besteden aan boodschappen. Ook krijg je hier makkelijker een vast contract. Na een halfjaar proefperiode kreeg ik direct een vast contract. Daarnaast hebben wij twee kinderen en die gaan naar de opvang, wat hier maar 50 euro per maand kost. En we krijgen 560 euro kinderbijslag per maand. "


Je bent nu boekhouder, waarom heb je voor dat beroep gekozen?
"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de administratieve kant van bedrijven. Mijn beide ouders zijn ook ondernemers, dus vandaar. Mijn baan als boekhouder bevalt me wel, het is een gevarieerde job."

Ben je altijd zo goed met geld geweest?
"Nee. Ik had echt het leven van een jongere die niet precies wist hoe die om moest gaan met geld. Je bouwt alleen maar schulden op en je komt niet meer rond. Ik had een studieschuld en ik kon mijn afgesloten abonnementen niet meer veroorloven. Op een gegeven moment stond ik geregistreerd bij het BKR. En dan... ja, dan zie je geen licht meer aan het einde van de tunnel. Ik wist dat ik geen hypotheek kon krijgen of een auto kon kopen. Ik had domme schulden gemaakt. In 2011 kwam er een mentale switch. Ik wilde niet meer van maand tot maand leven en bang zijn voor deurwaarders. Ik wilde het anders gaan aanpakken en in een ander land met een clean sheet beginnen."

Hoe zit het nu eigenlijk met de schulden die je vroeger in Nederland hebt gemaakt?
"Mijn studieschuld heb ik helemaal afbetaald en de andere schulden niet om eerlijk te zijn. Ik heb er ook nooit meer wat van gehoord, dus ik weet niet eens of ze misschien al verjaard zijn. Maar ja, ik ga geen slapende honden wakker maken."

Wat voor effect hebben de schulden op jouw leven gehad?

"Vroeger dacht ik: iedereen heeft het, dus ik wil het ook. Ik wilde van alles het laatste model, zodat iedereen naar mij opkeek. Ik ga nu anders met geld om. Ik heb bijvoorbeeld bewust geen telefoonabonnement. Ik bestel ook nooit spullen op afbetaling. Ik doe alles op eigen kracht. En als we even geen geld hebben om iets te kopen, dan wachten we maar. Dat zou ik ook als tip aan jongeren willen meegeven: denk aan morgen. Het is echt niet belangrijk om nu direct mee te willen doen. Als je iets niet kan bekostigen, wacht dan een paar maanden. Mensen zullen waarschijnlijk meer respect voor je hebben dat jij verstandig met je geld omgaat. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Soms moet je eerst die fouten maken om daarna te denken: had ik het maar anders aangepakt."


Ben je nu zelf ook geen big spender meer?

"Als ik eerlijk moet zijn, ben ik wel echt iemand die makkelijk geld uitgeeft. Als ik aan het einde van de maand nog 1000 euro op mijn rekening heb staan, denk ik: wow, ik kan even helemaal losgaan. Maar mijn partner houdt wel van sparen. Hij zegt dan dat het niet nodig is om het uit te geven."

Waar geef jij dan het liefst geld aan uit?

"We reizen heel vaak. Omdat we allebei fulltime werken, willen we extra genieten van de vakantie en de tijd met onze kinderen. Van mij mag een vakantie dan ook zo luxe mogelijk zijn."


Ik zie dat je twee hypotheken hebt, vertel?
"In 2017 heb ik in België mijn eerste woning kunnen kopen en vorig jaar hebben we nog een hypotheek genomen om een huis in Suriname te kunnen bouwen. Wat ik op mijn leeftijd met twee kinderen al bereikt heb, zou niet snel in Nederland kunnen."


Waarom heb je ervoor gekozen om een huis in Suriname te bouwen

"Mijn man is van Surinaamse afkomst en we gaan twee keer per jaar die kant op. Het was eigenlijk meer een investeringsproject. Zo kunnen we kosten besparen als we daar naartoe gaan en de rest van het jaar kunnen we het verhuren. Op deze manier kan ik ook iets achterlaten voor mijn kinderen. Mocht ik ooit komen te overlijden, dan zijn zij financieel verder dan ik op jonge leeftijd was."


Wat zijn je doelen voor de toekomst?

"Ik denk dat ik toch wel een eigen onderneming zou willen starten en uiteindelijk terug wil gaan naar Curaçao of Suriname. Ik zou hier niet voor altijd willen blijven. Het draait hier alleen om werken. Het leven in Curaçao of Suriname is relaxter."

Denk je dat geld gelukkig maakt?

"Zonder geld heb je snel stress en dan kan je niet gelukkig zijn. Ook al heb je een geweldig liefdesleven, als je je de hele tijd druk moet maken om een deurwaarder die elk moment voor je deur kan staan, ben je niet gelukkig."

*De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie