Money Moves

Calvin (21): "Iemand gaf me 1500 euro aan streamdonaties"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Calvin (21): "Iemand gaf me 1500 euro aan streamdonaties"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 21-jarige Calvin zijn verhaal.

Naam: Calvin
Leeftijd:
21
Studie:
Sport en beweging niveau 4 (specifieke doelgroepen, ?)
Bijbaan:
Streamen van Fortnite
Woonsituatie:
Huurwoning
Netto-inkomen: ±€1000
Studiefinanciering: €830
Zorgtoeslag: €107
Nu op betaalrekening:
€834
Spaarrekening:
€1700
Schulden: Geen

MAANDELIJKSE VASTE LASTEN

Huur (incl): €400
School: €130
Telefoon: €42
Zorgverzekering: €140
Internet + televisie:
€50
Verzekeringen: €30

Hey Calvin, leuk dat je meedoet aan Money Moves? Waarom heb jij je aangemeld?
"Ik dacht dat ik anderen kon laten zien hoe ze met geld kunnen omgaan. Misschien kunnen ze wel van mijn fout leren."

Wat voor fout heb je dan gemaakt?
"Toen ik 18 was ben ik een keer in één klap 1400 euro verloren. Ik zat op dat moment niet zo goed in mijn vel en ik besloot die avond om te gokken online. Ik zette eerst 100 euro in, maar dat verloor ik al snel. Toen gooide ik er nog wat honderdjes tegenaan. Uiteindelijk was ik in één keer door mijn spaargeld heen."

Wat heb je daarvan geleerd?
"Heel veel. Met die 1400 had ik zoveel andere dingen kunnen doen. Dat is echt veel geld voor een jonge student. Ik had het bijvoorbeeld ook in een rijbewijs kunnen investeren."

Gok je nu nog steeds?
"Ik doe het nog wel eens, maar dan wel met mate. En meestal zorg ik dat er ook vrienden bij zijn. Mensen die kunnen zeggen wanneer ik moet stoppen."

Je verdient je geld nu met streamen. Hoe ben je in die wereld beland?
"Een vriend van mij is een bekende YouTuber met 75k abonnees. Ik vond het heel leuk om te zien wat hij allemaal doet. Gamen is ook mijn hobby en ik ben er goed in. Daarom ben ik ook begonnen met het livestreamen. Inmiddels krijg ik steeds meer kijkers."

Hoeveel tijd steek je erin en hoeveel verdien je ermee?
"Dat verschilt heel erg. Nu heb ik bijvoorbeeld al anderhalve week niet gestreamd. Andere weken doe ik het vier keer per week een paar uur. Mijn inkomsten verschillen dus ook heel erg. In november heb ik mijn beste maand ooit gehad, toen heb ik 1600 euro verdiend."

Dat is best een mooi bedrag! Hoe kun je zoveel geld met streamen verdienen?
"Als je 50 volgers hebt op Twitch kun je reclames op je streams laten afspelen en zo geld verdienen. Hoe meer volgers je hebt, hoe hoger de inkomsten van reclame. Maar je kunt ook geld verdienen aan donaties die mensen doen via je livestream. Soms krijg ik helemaal geen donaties en soms wel. Eén iemand heeft me in totaal al 1500 euro gegeven."

Waarom zou iemand geld aan jou doneren denk je?
"Ik denk omdat ik zoveel energie in mijn streams gooi. Soms komen mensen naar mijn stream als ze verdrietig zijn en dan vrolijk ik ze weer op. Bij mij is het altijd lachen, gieren, brullen."

Heb je nog tips voor anderen die misschien willen beginnen met streamen?
"Blijf vooral jezelf. Doe gewoon hoe je normaal ook doet bij gamen. Dat is het beste denk ik."

Wil je hier uiteindelijk je hoofdinkomen van maken?
"Ik zie het meer als bijbaan. Het zou leuk zijn om ervan rond te komen, maar dan moet ik veel meer volgers hebben. Ik kan het ook in de avonduren naast een gewone baan blijven doen. Gamen is voor mij ontspanning, dus ik vind het sowieso leuk om te doen."

Wat wil je dan gaan doen?
"Ik heb drie jaar Sport & Bewegen Niveau 3 gedaan, maar dat vond ik vanaf het begin niet leuk. Ik wil daarom volgend jaar met een andere opleiding beginnen en uiteindelijk in de zorg komen te werken."

Hoe ben jij met geld? Ben je een spaarder of een spender?
"Ik geef wel graag geld uit. Nu wat minder, maar eerst gaf ik makkelijk driehonderd euro uit op een terrasje. Dan bestel je wat te drinken voor je vrienden en eet je er misschien wat bij. Dan gaat het hard. Maar op dit moment weet ik niet waar mijn geld naartoe gaat. In ieder geval naar roken."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
"Ik hoop binnen nu en tien jaar een huis te kunnen kopen en misschien wel een gezin te starten. Ik wil in 2021 in ieder geval 10.000 euro sparen."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Het is handig om te hebben. Het is makkelijk, het geeft je status en misschien ook wel voorrang op bepaalde dingen. Maar ik weet niet of het echt gelukkig maakt."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie