Money Moves

Cyanne (23): "Ik spend veel geld, maar word er niet gelukkig van"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Cyanne (23): "Ik spend veel geld, maar word er niet gelukkig van"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 23-jarige Cyanne haar verhaal.

Naam: Cyanne
Leeftijd:
23
Studie:
Werktuigbouwkunde (HBO)
Werk:
Projectvoorbereider bij RET
Woonsituatie:
Huurwoning
Netto-inkomen:
€2150
Nu op betaalrekening:
€1723
Nu op spaarrekening:
€3500
Schulden:
€16.000 (studieschuld)

Maandelijkse vaste lasten

Huur (incl): €576
Telefoon:
€60
Zorgverzekering:
€135
Scooter (verzekering + benzine):
€40
Spaanse les:
€75
Netflix & Disney+:
€18
Sporten:
€138
Internet en TV:
€55

Hi Cyanne, leuk dat je ons een kijkje in jouw financiën geeft. Waarom heb jij je aangemeld?

"Ik vind het leuk om te lezen hoe jongeren met hun geld omgaan. Ik heb heel erg het idee dat jongeren zich vooral focussen op hard werken, zoveel mogelijk geld verdienen en sparen. Mijn perspectief is een beetje anders. Eigenlijk wil ik mezelf meer tijd geven om te gaan ontdekken wat ik écht leuk vind. Daarbij wil ik niet denken aan hoeveel geld ik ga verdienen, maar denken aan wat ik daadwerkelijk leuk vind om te doen."

Vind je je werk niet leuk dan?

"Ik vind mijn werk wel leuk en ik vind het niet erg om te doen ofzo. Maar het is niet echt zo dat ik met een voldaan gevoel van mijn werk terugkom. Het is niet altijd even leuk om als vrouw in de technische sector te werken. Ik voel me vaak een buitenbeentje, omdat het een mannenwereld is waarin je regelmatig wordt behandeld als 'de vrouw'. Daardoor voel ik me vaak niet altijd gelijk behandeld als een man."

Je had op jonge leeftijd al een fulltime baan met een goed salaris. Dat is wel chill toch?

"Ik ben inmiddels al een jaar fulltime aan het werk, maar soms denk ik van: shit, ben ik niet te vroeg begonnen met fulltime werken? Je komt in een wereld terecht waarin je in een soort loop zit: werken, geld verdienen en betalen. Ik verdien nu genoeg, maar ik weet eigenlijk niet wat ik met mijn geld moet doen. Het is denk ik niet belangrijk om veel geld te verdienen. Ik wil liever een bezigheid hebben waar ik blij van word en voldoening uit haal."

Dus je koopt nooit iets voor de lol of omdat je daar blij van wordt?

"Laatst kocht ik tijdens Black Friday 300 euro aan kleding die ik niet per se nodig heb. Ik doe dan eigenlijk niet wat ik écht wil met mijn geld. Bij het opnoemen van mijn vaste lasten schrok ik ook van de hoeveelheid geld die ik bijvoorbeeld uitgeef aan sporten. Als ik zin heb om iets te kopen, spend ik het gewoon omdat ik toch genoeg verdien. Dat is allemaal leuk en aardig, maar als ik dit tot aan mijn zeventigste ga doen, dan ga ik daar echt geen voldoening uit halen of gelukkig van worden."

Wat is iets wat jou dan wel voldoening geeft?

"Het is mijn droom om naar een Zuid-Amerikaans land te verhuizen en daar mijn eigen bed & breakfast op te zetten om werkgelegenheid te creëren voor de lokale mensen. Op die manier wil ik hen dan ook dingen leren over werk en financiële verantwoordelijkheden en hen zo een kans bieden die zij nooit hebben gehad. Dat zou mij zoveel voldoening geven."

Wat cool! Hoe is die droom van jou ontstaan?

"Ik heb zelf gereisd na mijn studie. Destijds begon ik in Brazilië, waar ik een jonge guy kennen die zo'n 70 uur per week werkte in een restaurant voor een miezerige 600 euro. Toen dacht ik: ik zou die jongen zo graag willen helpen. Daarom hoop ik ooit mijn kennis daarnaartoe te brengen en mensen iets te kunnen leren waar ze normaal niet zo makkelijk toegang tot hebben."

Zou je meer salaris willen verdienen?

"Daar denk ik heel vaak over na. Ik heb heel veel boeken gelezen over financiën en meer geld verdienen. Het is vaak lineair hoe je uitgaven groeien met je salaris. Dus je wordt, naar mijn mening, niet rijker naarmate je meer verdient. Ik ken mensen die veel meer verdienen, maar ook zij klagen uiteindelijk een week voordat we salaris krijgen, omdat ze blut zijn."

Wat betekent rijk zijn in jouw ogen?

"Rijk zijn betekent voor mij dat je dingen met mensen kunt delen. Ik voel me rijk als ik iemand heb geholpen. Voor mij hebben ervaringen met de mensen om me heen meer waarde dan geld. Op die manier kan je ook rijk zijn en je hebt geen geld nodig voor die ervaringen."

Denk je dat geld gelukkig maakt?

"Op korte termijn misschien wel, maar op lange termijn denk ik van niet. Als ik op een dag oud ben, zou ik geen voldoening hebben omdat ik veel geld heb verdiend, maar wel met de dingen die ik heb gedaan in het leven. Juist door de dingen die je doet voor een ander, voelt het voor mij alsof ik een volledig leven heb geleefd. Geld zorgt daar voor mij niet voor. Als je je alleen maar focust op geld, betekent het niet dat je ooit gelukkig gaat sterven."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie