Money Moves

Bram (26) heeft schuld van €40.000: "Praten over schulden moet geen taboe zijn"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Bram (26) heeft schuld van €40.000: "Praten over schulden moet geen taboe zijn"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 26-jarige Bram zijn verhaal.

Naam: Bram
Leeftijd:
26
Studie:
Verzorgende IG (BBL)
Werk: Verzorgen dementerende ouderen + onderhoud webshop van lokale slijterij
Woonsituatie: Huurwoning
Netto-inkomen:
€1830
Nu op betaalrekening (kan niet bij het geld): €580
Nu op leefgeldrekening: €39,82
Schulden: €40.000

Maandelijkse vaste lasten

Een bewindvoerder beheert het inkomen van Bram om vaste lasten te betalen, zoals huur, verzekeringen, telefoonabonnement en internet en tv.

Hoi Bram. Thanks dat je meer wilt vertellen over jouw financiële situatie. Waarom vind je het belangrijk om je verhaal te delen?

"Ik merk dat het heel vaak taboe is om over je financiële situatie te praten. Het taboe lijkt zelfs nog groter als je schulden hebt. Ik vind dat dat helemaal niet nodig is. Ik ben vrij open over mijn situatie en daarom wilde ik mijn verhaal delen om duidelijk te maken dat je er gewoon over kunt praten als je in de schulden zit. Hoe eerder hoe beter, want als je er niet over praat, los je het waarschijnlijk nooit op."

Ik zie dat je een schuld hebt van 40.000 euro. Hoe komt dat?

"Een aantal jaar geleden startte ik mijn eigen telecomwinkel. Dat begon heel klein, maar mettertijd werd het steeds succesvoller. Daarom besloot ik om met mijn studie te stoppen en mij vol te richten op mijn eigen onderneming. De zaken gingen zo goed dat ik uiteindelijk een pandje vond. Ik had al mijn geld erin gestoken, maar het ging op een gegeven moment gewoon niet goed meer. Ik wilde het zolang mogelijk volhouden, maar dat was een grote fout, want ik kwam alleen maar dieper en dieper in de schulden."

Oh shit... en toen?

"Op een gegeven moment moest ik een keuze maken: lenen om verder te gaan of stoppen met een schuld. Ik koos voor de laatste optie. Ik ben nu, na inmiddels vijf jaar, nog steeds bezig om dat probleem op te lossen."

Hoe zagen de succesvolle momenten als ondernemer eruit voor jou?

"Ik heb momenten gekend met goede omzetten en dikke vakanties. Dat kon toen allemaal en het was echt een toptijd. Ik smeet met geld, maar deed dat wel op een bewuste manier. Zo zette ik een bepaald percentage opzij voor leuke dingen. Maar dat geld ging er dan ook keihard doorheen. Ik dacht: waarvoor spaar je anders? Je moet ook een beetje leven."

Van het ene op het andere moment ging het fout. Hoe kwam dat?

"Dat is moeilijk te zeggen. Ik kan heel veel dingen bedenken. Misschien lag het aan te veel concurrentie of aan de economische crisis in die tijd. Het kon ook aan mij liggen of wellicht aan de locatie van het pand. Ik denk dat er meerdere factoren meespeelden."

Hoe gaat het met het afbetalen van je schuld?

"Ik kan binnenkort de schuldsanering in, dat is een traject van drie jaar. Na dat traject ben ik eindelijk schuldenvrij. Dat heeft wel heel lang geduurd, want ik zit tot nu toe al vijf jaar lang bij een bewindvoerder. Dat is niet de beste. Iedereen die hetzelfde meemaakt als ik, kan ik één ding aanraden: kijk uit waar je onder bewind gaat. Misschien is het zelfs helemaal niet nodig om onder bewind te gaan. Destijds zocht ik hulp, maar kon ik vrijwel nergens hulp vinden. Er was één partij die mij wel kon helpen. Dat klonk in eerste instantie heel aantrekkelijk. Ik moest daarvoor onder beschermingsbewind gaan."

Beschermingsbewind, kan je daar meer over vertellen?

"Het betekent voor mij dat ik 36 uur per week moet werken en dat de bewindvoerder mijn inkomen beheert. Daarnaast krijg ik een bepaald bedrag per maand als leefgeld. Achteraf was dat een van de domste beslissingen ooit, want ik heb heel lang van 35 euro per week moeten leven. Daarnaast betaalde ik de bewindvoerder ook 144 euro in de maand om mij uit de schulden te helpen. Dat is de meest kromme regeling die je kunt bedenken."

Holy shit, hoe is het om als jongere van 35 euro per week te moeten leven?

"Het is ontzettend zuur om dat mee te maken als je nog begin twintig bent. In de beginperiode was ik vrijgezel. Als ik dan op een date wilde, moest ik goed oppassen. Ik wilde natuurlijk wel voor mijn date betalen, maar dat was wel erg lastig met 35 euro. Ook als ik met mijn matties de stad in wilde om een biertje te drinken, kon ik er maar vier drinken omdat de rest voor boodschappen was."

Heb je veel steun aan je vrienden gehad?

"In het begin sprak ik heel weinig over mijn situatie. Op een gegeven moment was ik er meer open over en merkte ik dat mijn vrienden rekening met mij hielden. Zo van: we gaan thuis drinken en halen samen een kratje bier, zodat het goedkoper is voor iedereen. Ze zeiden dan niet dat ze het voor mij deden, maar ik wist wel dat ze zich aan mij aanpasten. Uiteindelijk wordt het veel makkelijker en begrijpen mensen je.

Mijn ouders ondersteunen mij waar mogelijk en ook mijn huidige vriendin is een fantastische steun. Daarnaast heb ik sinds kort een geweldige casemanager die mij over alle ins en outs verteld. Als ik haar in de eerste jaren had ontmoet, was ik er waarschijnlijk allang klaar mee."

Wat raad je anderen in een soortgelijke situatie aan?

"Er zijn veel jongeren met schulden, ook al wordt dat niet vaak benoemd. Praat vooral met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, wees er open over en schaam je niet. Daarnaast raad ik iedereen aan om na te gaan of je goed met geld om kunt gaan. Als je het zelf aankan, hoef je niet per se onder bewind te gaan. Als je je post niet meer durft te openen of als je gek wordt van al die deurwaarders, dan zou ik het zeker aanraden. Voor mij was het uiteindelijk niet nodig.

Ik baalde ook van het feit dat ik geen studie meer kon doen, omdat ik 36 uur per week moest werken. Ik ben er nu achter gekomen dat je een BBL-opleiding kunt doen. Iedereen die in dezelfde situatie zit, raad ik aan om zo'n opleiding te volgen. Dat is werk en leren tegelijk en geloof me: daar word je veel blijer van."

Maakt geld gelukkig volgens jou?

"Het gaat eigenlijk om twee dingen. Je kunt wel geld hebben, maar zonder goede mensen om je heen is het kut. Als je mensen om je heen hebt, maar geen geld, dan is het ook rot. Die balans is belangrijk. Daarnaast kunnen mensen zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar het is wel verdomd makkelijk om te hebben. Mijn doel is niet om stinkend rijk te worden, maar ik wil later zoveel verdienen dat mijn ouders niet meer hoeven te werken. Dat is mijn toekomstdoel."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie