FunX

Marit bouwde bewust schuld van €40.000 op: "Ik wilde mezelf kapotmaken"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Marit bouwde bewust schuld van €40.000 op: "Ik wilde mezelf kapotmaken"

Jongeren en schulden: het is een combinatie die helaas nog steeds te vaak voorkomt. Vandaar dat FunX zich een jaar lang inzet om het schuldenprobleem bespreekbaar te maken met het project #opjemonnie. Elke dinsdag kunnen luisteraars in Start met Fernando hun verhaal doen. Vandaag deed Marit dat. Door een zware depressie besloot zij niets meer te betalen en bouwde zij een schuld van 40.000 euro op.

Fuck it

Marit zag het leven niet meer zitten en dacht op een gegeven moment: fuck it. Zo besloot ze geen huur, verzekeringen en gemeentelijke belastingen meer te betalen. De schuld stapelde zich uiteindelijk op tot zo'n 40.000 euro. Marit: "Ik koos er bewust voor om in de schulden te komen. Dat klinkt heel gek, maar in het verleden heb ik een zware depressie gehad en ik zocht allerlei manieren om mezelf kapot te maken."

"Ik ging gewoon elke dag naar mijn werk en deed alsof het leven hartstikke normaal was."

Alles kwijtgeraakt

Doordat Marit niets meer betaalde, kon er nog maar één ding gebeuren: deurwaarders aan de deur die hun geld op zouden eisen. Dat gebeurde dan ook en Marit probleem werd alleen maar groter.

"Op een gegeven moment werd er beslag gelegd op mijn rekening en salaris en ben ik mijn huis uitgezet. Ik ben letterlijk alles wat ik had kwijtgeraakt. Dat zorgde in mijn negatieve gedachtegang alleen maar voor bevestiging van hoe rot het leven is en hoe wanhopig ik was. Dat maakte mijn depressie nog erger."

Geheim
Haar vrienden wisten niets van haar schulden en met haar ouders heeft ze geen contact meer. Al die tijd deed ze alsof er niets met haar aan de hand was. "Het is voor mij bizar dat ik dit nu op de radio vertel, want ik ben totaal geen open boek. [...] Ik ging gewoon elke dag naar mijn werk en deed alsof het leven hartstikke normaal was. Maar thuis had ik een diep en duister geheim waar niemand over wist."

Licht aan het einde van de tunnel

Gelukkig besefte Marit net op tijd dat zij er alles aan moest doen om uit deze hel te komen. Ze koos ervoor om het haar vrienden uiteindelijk te vertellen. "Zij hebben voor mij gezorgd en zoveel liefde gegeven, dat ik dacht: het leven kan ook wel mooi zijn. Dat was uiteindelijk het licht aan het einde van mijn tunnel. Ik heb ook een lieve vriend die mij erbij heeft geholpen en uiteindelijk ben ik toch hulp gaan zoeken bij de gemeente."

OP JE MONNIE

Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en soms heb je misschien het gevoel dat je niet gehoord wordt, maar FunX is er voor je. Samen met jou wil FunX de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken en daarom zet FunX zich met het project #opjemonnie een jaar lang in voor jongeren met schulden.

HULP BIJ DEPRESSIE
Heb jij last van een depressie? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn dag en nacht bereikbaar via 0900-1450. Als je liever niet belt, kun je bellen of mailen voor advies en hulp.

ZELFMOORDPREVENTIE
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Check 113.nl of bel het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.

Ster advertentie
Ster advertentie