Up 2 Date

Onderzoek: meer klachten over racistisch optreden van politieagenten

foto: ter illustratie - Shutterstockfoto: ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek: meer klachten over racistisch optreden van politieagenten

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het aantal klachten dat wordt ingediend over discriminatie door de politie sterk is toegenomen. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er 168 klachten binnengekomen. Over heel 2019 werden er 135 klachten ingediend.

De politie zegt dat er meerdere klachten zijn binnengekomen door de toegenomen aandacht voor racisme. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de politie de meeste klachten afwijst. Tussen 2016 en 2019 werden 70 discriminatiezaken behandeld. Slechts 2 zaken werden door een klachtencommissie gegrond verklaard. Naast klachten zijn er in de afgelopen jaren ook 54 aangiftes ingediend tegen agenten wegens discriminatie. Geen enkele agent is hiervoor vervolgd. Alle zaken werden door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

Discriminatieklachten

Verder bleek uit het onderzoek dat de politie niet weet hoeveel van alle ingediende discriminatieklachten tot tevredenheid van de klager zijn afgehandeld. De politie is wettelijk verplicht om deze gegevens bij te houden. In een reactie aan RTL Nieuws laat de Nationale Politie weten dat ze dit in de toekomst beter willen bijhouden. Wat de klachtenprocedure betreft hoeft er volgens de politie niets aangepast te worden. Die is 'deugdelijk', laat een woordvoerder weten. De politie ziet geen reden om aan het oordeel van de onafhankelijke klachtencommissies te twijfelen. Etnisch profileren en discriminatie probeert de politie te voorkomen door middel van opleidingen en trainingen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie