Up 2 Date

Franse politie weer in opspraak door excessief geweld

foto: Twitter: loopsiderfoto: Twitter: loopsider
  1. Newschevron right
  2. Franse politie weer in opspraak door excessief geweld

Het is geen goede week voor de Franse politie. De regering vroeg dinsdag om een onderzoek, nadat agenten waren gefilmd bij de gewelddadige ontruiming van een migrantenkamp in Parijs. Nu is er ook een ander filmpje opgedoken, waarin te zien is hoe agenten zonder duidelijke aanleiding een man mishandelen in zijn muziekstudio in Parijs.

Let op: de beelden kunnen schokkend zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen mondkapje

Op de beelden kun je zien hoe de Parijse muziekproducent Michel wordt mishandeld door drie politieagenten. De reden voor al dit geweld: het niet dragen van een mondmasker. Michel liep zonder mondkapje over straat. Toen hij politie zag, besloot hij om terug naar zijn studio te gaan om een eventuele boete te voorkomen.

5 minuten en 12 seconden

Wat Michel niet wist, is dat de agenten al uit waren gestapt en achter hem aan liepen. Zonder wat te zeggen, duwden de agenten hem zijn studio binnen. ''Ik vroeg wat er aan de hand was. Ik begreep niet wat er gebeurde en riep om hulp. Het ging zo snel, ik vroeg me af of het wel echte agenten waren", vertelt hij. Eén van de agenten was in burger en handelde van begin af aan gewelddadig. In het filmpje is te zien dat Michel 5 minuten en 12 seconden in elkaar werd geslagen. De agenten sloegen hem 20 keer, trapten hem 10 keer en Michel kreeg meer dan 15 klappen met de wapenstok.

Racistische opmerkingen

Michel vertelt dat hij niks deed wat hem agressief zou doen overkomen. "Wanneer ik tegen de agenten probeerde te praten, reageerden ze met 'vuile neger' en 'hou je bek','' vertelt hij. In de kamer naast Michel waren negen jonge artiesten aanwezig. Hij riep hen om hulp en uiteindelijk konden zij hem even van het geweld te bevrijden.

Negen jonge artiesten

Op beelden van een andere camera is te zien dat de agenten later om versterking hebben geroepen. Vanaf buiten werd een traangasgranaat naar binnen gegooid. Michel werd gearresteerd en de artiesten in de kelder werden ook geslagen. Eén van de jongens vertelt dat het geweld pas stopte toen hij riep dat er een camera in de ruimte was.

Onderzoek en schorsing agenten

De NOS meldt dat de agenten zijn geschorst op last van de Franse regering. Zowel de politie zelf als het Franse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie