Naar homepage
Up 2 Date

Australische leger wil 13 militairen ontslaan na onderzoek Afghaanse moorden

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Australische leger wil 13 militairen ontslaan na onderzoek Afghaanse moorden

Vorige week werd het Brereton-onderzoek openbaar gemaakt. Uit de resultaten van het onderzoek werd duidelijk dat de speciale eenheden van het Australische leger (SAS) oorlogsmisdaden hebben gepleegd tijdens hun dienst in Afghanistan. Rick Burr, hoofd van het Australische leger, maakte vandaag bekend dat dertien militairen ontslagen zullen worden als ze binnen twee weken niet kunnen aantonen dat hun niets te verwijten valt. Dat meldt Reuters.

Oorlogsmisdaden

In het onderzoek kwam naar voren dat de SAS-militairen tussen 2005 en 2016, 39 burgers en gevangenen vermoord hebben. Jonge soldaten moesten gevangenen doodschieten als ontgroening: het zogenoemde 'blooding'. Om de misdaden te verbergen, werden wapens en andere voorwerpen bij lichamen geplaatst.

Valse verklaringen

In het rapport werd aanbevolen om 19 militairen te vervolgen. Bill Burr maakte de identiteit van de militairen niet bekend, maar liet weten dat de militairen niet onder die groep van 19 vallen. Het gaat dus niet om de groep die vervolgd zou kunnen worden voor de moorden. De 13 soldaten worden verdacht van medeplichtigheid bij de misdaden of van het afleggen van valse verklaringen over de executies.

Ster advertentie
Ster advertentie