Up 2 Date

Fransen demonstreren tegen wet die het filmen van politieagenten verbiedt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Fransen demonstreren tegen wet die het filmen van politieagenten verbiedt

In verschillende steden in Frankrijk zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan. Ze demonstreren tegen een wet die het strafbaar maakt als je beelden verspreidt waarop het gezicht van een politieagent is te zien.

De demonstranten verzetten zich niet alleen tegen de wet waarin staat dat er geen beelden van agenten gepubliceerd mogen worden als ze er herkenbaar opstaan, maar ook tegen politiegeweld. Veel mensen zien de nieuwe wet als een inperking van de persvrijheid. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken gingen er alleen al in Parijs 46.000 mensen de straat op.

Man mishandeld

Onlangs kwamen er beelden naar buiten van de mishandeling van een man door politieagenten. De man is een muziekproducent uit Parijs en werd door 3 agenten mishandeld, omdat hij geen mondkapje droeg. In totaal werd de man 5 minuten en 12 seconden in elkaar geslagen. De agenten sloegen hem 20 keer, trapten hem 10 keer en de man kreeg meer dan 15 klappen met de wapenstok. Daarnaast kreeg hij ook racistische uitspraken naar zijn hoofd geslingerd. Dit incident heeft de bezorgdheid over systematisch racisme bij de politie vergroot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorstanders

Voorstanders van de wet vinden dat de agenten en hun families beschermd moeten worden. De wet werd met een ruime meerderheid door de Franse Tweede Kamer aangenomen. De wet is er nog niet officieel doorheen: eerst moet de Senaat nog stemmen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie