Up 2 Date

KNVB kreeg in anderhalf jaar 93 meldingen van racisme in amateurvoetbal

foto: Afbeelding ter illustratie - ANP
  1. Newschevron right
  2. KNVB kreeg in anderhalf jaar 93 meldingen van racisme in amateurvoetbal

De KNVB liet vorig jaar weten strenger op te gaan treden tegen racisme in het amateurvoetbal. Verschillende ervaringen van amateurspelers bewezen al dat dat hard nodig is, maar voor het eerst zijn er nu ook cijfers bekend: bij de KNVB zijn afgelopen anderhalf jaar 93 meldingen gedaan van racisme of discriminatie. Hoe vaak dat leidde tot een straf, is niet bekend. Dat meldt NRC.

Voor het eerst geregistreerd

De gemelde incidenten vonden plaats bij amateurclubs tussen april 2019 en september 2020 (kleine sidenote: het voetbalseizoen werd half maart stopgezet vanwege de coronacrisis). Eerder hield de KNVB deze cijfers nog niet bij. Hoe vaak dit soort incidenten daadwerkelijk voorkomen, blijft lastig in te schatten, omdat er vaak geen melding wordt gemaakt.

Mendes Moreira

Volgens de KNVB hebben acties als die van Ahmed Mendes Moreira effect op het aantal meldingen dat binnenkomt. De speler van Excelsior liep vorig jaar van het veld af nadat hij racistische kreten naar zijn hoofd kreeg van FC Den Bosch-supporters. Voordat dat gebeurde, kreeg de KNVB gemiddeld twee meldingen per week binnen, daarna waren dat er drieënhalf. Volgens de voetbalbond heeft het ermee te maken dat "meer mensen discriminatie en racisme niet accepteren."

Plannen

De KNVB schreef vorig jaar samen met het kabinet een plan om discriminatie en racisme in het voetbal beter aan te pakken. Daarvoor werd 14 miljoen euro beschikbaar gemaakt. De KNVB heeft inmiddels verschillende plannen uitgevoerd, zoals het aanscherpen van reglementen, het aanstellen van gespecialiseerde aanklagers en het ontwikkelen van beeld- en geluidstechnieken waarmee bewijsmateriaal verzameld kan worden.

Bewijzen is moeilijk

Het bewijzen blijkt in de praktijk vaak een probleem, zo stelt NRC naar aanleiding van een onderzoek. Daarbij volgden ze tien racistische incidenten in het top- en amateurvoetbal. In veel gevallen kon de scheidsrechter niet zien of horen dat de speler in kwestie racistisch bejegend werd. "Als de tegenpartij ontkent, is het vrijwel onmogelijk om een zaak te bewijzen", stelt de krant. Daarbij zijn scheidsrechters vaak afkomstig van een van de spelende teams, omdat er te weinig neutrale KNVB-scheidsrechters zijn. Als dat het geval is, zijn ze vaak niet bereid hun eigen clubgenoten 'aan te geven' bij de KNVB.

Amateurspelers kunnen tegenwoordig een HALT-gedragstraining opgelegd krijgen wanneer zij zich schuldig maken aan racisme. Dit werd deze week nog opgelegd aan amateurclub PVCV nadat zij een racistisch bericht op Instagram plaatste.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie