Up 2 Date

KNVB wil racisme in het voetbal bestrijden met commissie

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. KNVB wil racisme in het voetbal bestrijden met commissie

De KNVB heeft een commissie samengesteld die racisme in het voetbal moet tegengaan. Dat meldt De Telegraaf. De commissie gaat 'de commissie Mijnals' heten.

Humphrey mijnals

De commissie is opgericht door presentator Humberto Tan en voetballegende Ruud Gullit. Zij gaan zich inzetten tegen racisme en discriminatie in het voetbal. Ze willen dat de voetbalwereld een betere afspiegeling wordt van de maatschappij. De naam van de commissie, Mijnals, is gekozen ter ere van de in 2019 overleden Humphrey Mijnals. Hij was de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die voor het Nederlands elftal speelde.

de commissie

Naast Ruud Gullit en Humberto Tan, zitten ook Ahmed Marcouch (burgemeester van Arnhem), ex-international Daphne Koster, Jacinta Lieuwes (ODIN'59-voorzitter), hoogleraar Marjan Olfers, advocaat en zaakwaarnemer Robert Geerlings en Jeroen Visscher (voormalig KNVB-gastdocent) in de commissie.

aanvalsplan tegen racisme

"De commissie komt voort uit het in februari - door de KNVB en de Rijksoverheid gelanceerde en twintig onderdelen tellende - aanvalsplan tegen racisme en discriminatie en sluit naadloos aan bij het diversiteitsplan van de voetbalbond zelf", vertelt een woordvoerder. Het motto van dat aanvalsplan is: 'Ons voetbal is van iedereen. Samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel'.

niet divers genoeg

De KNVB heeft in het verleden al aangegeven dat de hele voetbalbond niet divers genoeg is. Er zijn vooral heel weinig vrouwen en mensen met een niet-westerse achtergrond in de directie en bij de coaching-staf van de nationale jeugdelftallen. Volgens hen geldt dit voor alle clubs in het betaald voetbal. Met de commissie hoopt de KNVB "de wereld te verbeteren en bij zichzelf te beginnen." Ze hopen dat clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zich hier ook voor gaan inzetten.

GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie