Sport

KNVB-commissie tegen racisme boos over aanstelling De Boer

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. KNVB-commissie tegen racisme boos over aanstelling De Boer

De commissie Mijnals van de KNVB, aangesteld om diversiteit binnen de voetbalbond te bevorderen, is boos over de procedure rondom de aanstelling van kersverse bondscoach Frank de Boer. Voorzitter Humberto Tan zegt dat de commissie zich bedonderd voelt: "De KNVB heeft zijn mond vol over inclusiviteit, maar gaat niet eens het gesprek aan met iemand met een migratieachtergrond, terwijl er mogelijkheden genoeg waren."

"niet meer van deze tijd"

In gesprek met De Telegraaf zegt Humberto dat het vanaf dag één vaststond dat De Boer de opvolger zou worden van Ronald Koeman. "De rest was allemaal een beetje cosmetisch, dus voelt de commissie zich bedonderd." Volgens hem is het de hoogste tijd dat er op dit punt wat gaat veranderen binnen de KNVB. "Wat er rond de aanstelling van de nieuwe bondscoach is gebeurd en de gevolgde procedure zijn niet meer van deze tijd," zegt Humberto, die zelf geen kandidaten heeft aangedragen bij de directie. "Ons voetbal is van iedereen, zoals de KNVB dat zelf zegt. Dus niet alleen van een bepaalde groep. En helaas heeft de KNVB die indruk weer weten te wekken. Het wordt hoog tijd om dat gevoel weg te nemen."

"Rijkaard is als alibi gebruikt"

De KNVB sprak na het vertrek van Ronald Koemand wel met Frank Rijkaard, maar die bedankte voor de eer. Tan: "Hij is als alibi gebruikt: 'kijk eens hoe we met diversiteit bezig zijn'. Onzin, want het is algemeen bekend dat Frank al zeven jaar niet meer de ambitie heeft om iets in de voetballerij te doen. Dat was uitgesloten."

rijkaard steunt keuze KNVB

Rijkaard zelf laat in een reactie aan De Telegraaf weten de keuze van de KNVB voor De Boer te steunen en kan verder weinig zeggen over de kritiek van de commissie Mijnals. "Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Ik kijk naar de kwaliteit van de mens, niet naar kleur. Ik hoop dat Frank heel succesvol gaat worden." Volgens Rijkaard is De Boer de geschikte opvolger van Koeman. "Hij is volgens de Nederlandse school opgeleid, dus hij weet precies wat de eisen zijn en hoe we het willen zien. Hij is ambitieus en capabel genoeg om met deze mooie nieuwe lichting goede resultaten te boeken."

commissie mijnals

De commissie Mijnals werd in juli opgericht als gevolg van het racistische incident met Ahmed Mendes Moreira. De speler van Excelsior werd vorig jaar in november tijdens een uitwedstrijd bij FC Den Bosch racistisch bejegend door supporters van de thuisploeg. Ondanks de boosheid over de procedure zegt Humberto dat alle commissieleden hun werkzaamheden zullen voortzetten. "We willen de luis in de pels van de KNVB blijven door het beleid scherp in de gaten te houden."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie