Sport

Frank de Boer nieuwe bondscoach Oranje tot en met WK 2022

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Frank de Boer nieuwe bondscoach Oranje tot en met WK 2022

Het is 100 procent zeker: oud-international Frank de Boer (50) is de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. De KNVB heeft hem aangesteld tot en met het WK in het najaar van 2022 in Qatar.

binnenkort al op de bank

De oud-Ajacied begint met onmiddellijke ingang met zijn werkzaamheden in Zeist. Hij zit daarom de komende maand bij de oefeninterland tegen Mexico in de Johan Cruijff ArenA (op 7 oktober) en tijdens de wedstrijden voor de Nations League tegen Bosnië-Herzegovina (11 oktober) en Italië (14 oktober) al op de bank. De Boer was als trainer al eens werkzaam bij het Nederlands elftal. In de zomer van 2010 was hij assistent van bondscoach Bert van Marwijk tijdens het wereldkampioenschap in Zuid Afrika, waar Oranje de finale haalde. Eerder werd al bekend dat de KNVB De Boer graag als nieuwe bondscoach van Oranje zou zien.

opvolger ronald koeman

De Boer is de opvolger van Ronald Koeman, die afgelopen zomer naar FC Barcelona vertrok. Daarna nam assistent Dwight Lodeweges als interim-bondscoach zijn werk even over. Onder zijn leiding speelde Oranje twee interlands in Amsterdam voor de Nations League, tegen Polen (1-0) en tegen Italië (0-1). De KNVB maakte nog niet bekend hoe de technische staf van De Boer er verder uit gaat zien. De verwachting is dat De Boer ook gaat samenwerken met Lodeweges en Patrick Lodewijks, een andere assistent-bondscoach. De nieuwe bondscoach wordt vrijdag in Zeist gepresenteerd. Zijn eerste grote titeltoernooi is komend jaar het uitgestelde EK.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

een eer

De Boer liet eerder al weten dat hij het een eer zou vinden om bondscoach van Oranje te worden. "Het is samen met de functie van minister-president de belangrijkste baan van Nederland", zei hij. "Iedereen praat er over." In het verleden was hij als trainer succesvol met Ajax, waarmee hij vier landstitels op rij won. Hij werkte daarna bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United, maar diende zijn contract niet uit. Bij de Amerikaanse club werd hij twee maanden geleden ontslagen.

sterspeler

De Boer is zelf ook een sterspeler. Zo won hij als speler met Ajax onder meer de Champions League en de wereldbeker. De verdediger kwam na zijn Amsterdamse periode uit voor Barcelona, Galatasaray en Glasgow Rangers. De Boer beëindigde zijn spelerscarrière in Qatar. Alleen Wesley Sneijder (134 interlands) en Edwin van der Sar (130) speelden nog vaker voor Oranje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie