FunX

Humberto Tan: "De kans op racisme in het voetbal moet verkleind worden"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Humberto Tan: "De kans op racisme in het voetbal moet verkleind worden"

De KNVB maakte afgelopen vrijdag bekend dat de nieuwe commissie Mijnals zich gaat inzetten tegen racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal. Humberto Tan stelde de commissie samen en vertelde in Start met Fernando wat de plannen in grote lijnen zullen zijn.

'Een meer inclusieve organisatie'

Naar aanleiding van het racisme-incident rondom voetballer Ahmad Mendes Moreira in 2019 wilde de KNVB actie ondernemen. Daarbij werd de hulp van onder andere Humberto gevraagd die de commissie Mijnals samenstelde. "We gaan kijken of we de kans op discriminatie en racisme kunnen verkleinen. Helemaal uitbannen zal waarschijnlijk nooit kunnen, maar verkleinen wel. Het gaat overigens niet alleen over zwart-wit-vraagstukken, maar ook over vrouwenrechten. We gaan proberen om de KNVB een meer inclusieve organisatie te maken. Dat is ook de wens van de KNVB zelf."

Humberto vertelt dat hij niet meteen 'ja' antwoordde toen hij gevraagd werd door de KNVB. "Het is best wel een uitdaging. Voetbal is ingewikkeld. Er zijn heel veel mensen met een andere mening. Maar uiteindelijk is het te belangrijk om niks te doen. Kijk, je kan aan de zijlijn blijven staan en alleen maar zeggen dat dingen erg zijn, maar als je ook kunt proberen om er iets aan te veranderen, is dat altijd beter."

'Het gebeurt nog steeds'

De commissie is afgelopen week woensdag voor het eerst samengekomen tijdens een vergadering. Daarin zijn verschillende plannen besproken, vertelt Humberto. "We hebben gekeken naar wat er al voor plannen liggen bij de KNVB. Er liggen er al heel veel, maar welke moet je als eerst uitvoeren en welke nieuwe plannen kan je maken? Er zijn allerlei vragen die je nog moet beantwoorden. Dat maakt het zo intens. Ik heb de afgelopen dagen veel gesproken met mensen uit het voetbal om te kijken hoe zij ertegenover staan. Ik moet zeggen dat iedereen positief was, want niemand wil weer zo'n situatie als vorig jaar met Mendes Moreira meemaken. Ook wil niemand dat André Onana zegt dat hij niet naar een club kan, omdat ze geen zwarte keeper willen. Het gebeurt nog steeds en dat is heftig."

heftige cijfers in amateurvoetbal

Volgens Humberto is er op het voetbalveld zelf relatief weinig racisme of discriminatie. Toch gebeurt het, zo blijkt uit een onderzoek onder 28 aanvoerders in het betaald voetbal waar Humberto van schrok. "Die gaven aan dat ze het regelmatig zien of horen, op of naast het veld. Maar behalve het profvoetbal, gaat het ook om het amateurvoetbal. Langs de lijn, in de kantines of op de velden: daar gebeurt het ook heel veel. Van de amateurvoetballers zegt 65 procent weleens te maken te hebben gehad met iets van racisme en discriminatie. Dat is echt enorm veel. Dat is ook een probleem waar we naar moeten kijken. We moeten kijken hoe we die aantallen kunnen verminderen en wat je moet doen als het gebeurt."

Kick-off plan

De KNVB bedacht in februari een zogenaamd Kick-off plan tegen racisme en discriminatie met drie belangrijke onderdelen, namelijk: voorkomen, signaleren en sanctioneren. Daarvoor werkte een team van experts van binnen en het voetbal samen met de Rijksoverheid om tot een concrete en landelijke aanpak te komen voor zowel het amateur- als betaald voetbal. De commissie Mijnals zal zich ook bezighouden met dit plan. Humberto: "We moeten kijken of deze drie punten genoeg zijn of dat we nog andere dingen moeten doen. Daar moeten we over praten en dat is niet iets wat je binnen twee minuten verzint."

GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie