FunX

Sammy (18) uitgescholden voor zwartjoekel: "Racisme nog steeds aanwezig in Nederland"

foto: Instagram: @sammyshefaidris
  1. Newschevron right
  2. Sammy (18) uitgescholden voor zwartjoekel: "Racisme nog steeds aanwezig in Nederland"

Stel je voor: je mind your own business en bestelt op een zonnige dag rustig twee loempia’s voor jou en een vriend. Tot hier nog niets aan de hand. Maar even later krijg je ineens een discussie met twee ouderen die discriminerende en racistische opmerkingen maken. Even serieus, dit kan toch niet meer in 2020?! Helaas overkwam het Sammy uit Burgum in Friesland die het incident filmde. Hij deed zijn verhaal in Jouw Stad.

'ZWARTJOEKEL' EN 'APENKOP'

Nadat Sammy zijn loempia's had besteld, vroeg hij het oudere koppel vriendelijk of zij een stukje op konden schuiven om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Dat schoot in het verkeerde keelgat van de ouderen, waarna er een discussie ontstond en Sammy en een vriend van Marokkaanse afkomst uitgescholden werden. In die video is te zien dat de oudere man Sammy onder andere uitscheldt voor 'zwartjoekel' en 'apenkop'. Alsof dat niet erg genoeg was, maakt de vrouw nog even haar wereldvisie kenbaar: "Ik ben hier gewoon in een blanke wereld opgevoed en dat wil ik zo houden ook."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'JULLIE MAKEN HET TE GROOT'

Ook omstanders mengden zich in de discussie. Zo zouden Sammy en zijn vriend volgens een vrouw racisme 'te groot' maken. Een andere man deed daar nog een extra schepje bovenop en zei: "Wat mij betreft hadden we jullie allemaal het land uitgezet. Je moet je aanpassen aan onze cultuur."

BLACK LIVES MATTER IS GEEN TREND

Sammy had al snel door dat hij niets zou bereiken door boos te worden of terug te schelden. Geen idee hoe hem dat is gelukt, want het is verdomd moeilijk om jezelf te beheersen als je racistisch bejegend wordt. Sammy besloot de ouderen te educaten. "Ik wilde hen op de allerbeste manier aanpakken. Dat deed ik door hen niet te geven wat zij eigenlijk van mij verwachtten. Ik moest daar gewoon boven staan."

"Het is een generatiekloof, vroeger werd dit waarschijnlijk geaccepteerd. Daarom zei ik ook dat ik van de generatie ben die dit niet meer toestaat. Wij moeten zulke onderwerpen bespreekbaar houden, daarom besloot ik het op social media te delen. Racisme is nog steeds aanwezig in Nederland en Black Lives Matter is geen trend. Ik wil de aandacht niet op mij richten, maar op het onderwerp."

Aangifte

Even later belde iemand de politie, waar Sammy en zijn vriend mee spraken. Uiteindelijk besloten de twee ook aangifte te doen, ondanks dat dit weinig zal opleveren. "Daarom ga ik dit nog bij verschillende organisaties en meldpunten voor discriminatie melden."

funxvideo_5f6b584d0be3b

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie