FunX

Lakiescha sprak met Rutte: "Hij vermijdt de term 'institutioneel racisme' nog steeds"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lakiescha sprak met Rutte: "Hij vermijdt de term 'institutioneel racisme' nog steeds"

Premier Mark Rutte ging woensdagmiddag in gesprek met vertegenwoordigers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en de Nederlandse tak van Black Lives Matter. Er werd onder andere gezamenlijk gesproken over de manier waarop racisme in de samenleving kan worden bestreden. Lakiescha van Zetje in! was daarbij aanwezig. Ze vertelde meer over deze bijzondere ervaring in Start met Fernando.

Institutioneel racisme

Tijdens de bijeenkomst waren er mensen aanwezig die ieder een eigen expertise hebben, zoals de zorg of het onderwijs. "Het was heel mooi, omdat we allemaal ons eigen verhaal deden", vertelt Lakiescha. We hebben het zodanig neergezet, waardoor het een goed geheel was. Daardoor werd het voor premier Rutte en minister Koolmees van Sociale Zaken duidelijk dat er wel degelijk sprake is van institutioneel racisme."

Wat betreft die laatste term merkte Lakiescha wel dat Rutte die zoveel mogelijk probeerde te vermijden.

"Hij vermijdt de term 'institutioneel racisme' nog steeds door andere gekke woorden te gebruiken en eromheen te praten. Ik heb zoiets van: 'Geef gewoon toe dat er institutioneel racisme is in Nederland. Erken het gewoon alsjeblieft.'"

Onderwijs

Lakiescha startte een tijdje terug, samen met vriendinnen Sohna en Veronika, een petitie om racisme verplicht te behandelen op school. Tijdens het gesprek met Rutte focuste zij zich dan ook voornamelijk op het onderwijs. "Ik heb het gehad over docentenopleidingen en het omscholen van huidige docenten. Daarna heb ik het gehad over meer diversiteit en representatie in schoolleidingen en docentenkorpsen. Dat is zo belangrijk, omdat het op dit moment over het algemeen 'all white' is. Tenslotte heb ik het nog gehad over eurocentrisme in het onderwijs. Ik merkte aan Rutte en Koolmees dat ze luisterden en het wel echt snapten. Dat was heel chill."

Zwarte Piet

Toch merkte Lakiescha dat Rutte en Koolmees niet alles per se begrepen tijdens het gesprek. Dat gebeurde onder andere toen Zwarte Piet ter sprake kwam. "Zij geven nu aan dat het niet oké is. Toch merkte je wel dat ze ons nog steeds probeerden te laten inzien waarom het voor witte mensen heel heftig, maar dat is niet het punt. Met dat soort dingen merkte je dat ze het soms nog niet helemaal begrepen."

'Het balletje ligt bij de politici'

Voor nu wil Lakiescha nog niet zeggen of het gesprek een positieve draai zal geven aan de denkwijze van politici. "Het zou kunnen. Ik zie het nog als een eerste begin van meerdere gesprekken en een eventuele verandering. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe het verder wordt opgepakt. Ik ben niet per se sceptisch, maar ik wil ook nog niet te vroeg zeggen dat ik echt tevreden ben en dat het goedkomt. Het balletje ligt vooral bij de politici."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie