FunX

Lakiescha bezocht het racismegesprek en niet het racismedebat

foto: ANP JEROEN JUMELET
  1. Newschevron right
  2. Lakiescha bezocht het racismegesprek en niet het racismedebat

Na weken vol protesten tegen racisme, gesprekken op tv en artikelen in de media, vond er zondagavond in Amsterdam een alternatief plaats voor het NPO-racismedebat met Jort Kelder. Bij het racismegesprek dat de VPRO, Lilith Mag en Pakhuis de Zwijger organiseerden, gingen wetenschappers, historici, activisten, mediamakers en 'gewone burgers' met elkaar in gesprek over de gebeurtenissen in de afgelopen maanden en de toekomst.

Geen debat, maar een gesprek

De initiatiefnemers organiseerden bewust geen debat. Volgens hen kan je namelijk niet debatteren over racisme. Je kan het alleen bestrijden. Lakiescha was aanwezig en vertelde Fernando hoe het eraan toeging. Je kent haar als een van de drie jonge vrouwen die de succesvolle petitie bedacht om racisme te verplichten op scholen."Racisme is er constant. Het is daarom belangrijk dat je het daar constant over hebt en het constant erkent", zei ze bij FunX. "Programma's op tv kunnen mensen helpen bij het laten beseffen dat er wel degelijk racisme is en wat er precies aan de hand is."

Lees je in

De hoofdredactrice van OneWorld zei tegen het gesprek dat donkere mensen niet degenen moeten zijn om racisme op te lossen en anderen te onderwijzen. "Daar sluit ik mij volledig bij aan", zei Lakiescha tegen Fernando. "Ik vind het niet erg om mensen iets uit te leggen, maar wij zijn niet op de wereld gezet om iedereen te onderwijzen." Volgens haar ben je ook zelf verantwoordelijk voor je kennis door je in te lezen.

'Nederland, we moeten het hebben over racisme'

Ster advertentie
Ster advertentie