Up 2 Date

Tiener die dood George Floyd filmde krijgt onderscheiding voor haar dapperheid

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Tiener die dood George Floyd filmde krijgt onderscheiding voor haar dapperheid

Darnella Frazier, de 17-jarige tiener die de dood van George Floyd filmde, zal later dit jaar geëerd worden met een speciale onderscheiding. Die ontvangt zij van de literaire en mensenrechtenorganisatie PEN America vanwege haar dapperheid.

George Floyd

Frazier filmde op 25 mei 2020 hoe politieagent Derek Chauvin minutenlang met zijn knie op Floyds nek leunde. Twee andere politieagenten drukten op Floyds rug en een vierde agent hield omstanders op afstand. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen. Het werd Floyd uiteindelijk fataal.

'Darnella veranderde loop van de geschiedenis'

"Met niets meer dan een mobieltje en veel lef veranderde Darnella de loop van de geschiedenis in dit land", zei PEN America-directeur Suzanne Nossel dinsdag in een statement. "Het leidde tot een beweging die een einde eist aan systemisch anti-zwartracisme en politiegeweld."

Quote

Met behoorlijke standvastigheid liet Darnella honderden miljoenen mensen over de hele wereld zien wat zij zag. Zonder haar aanwezigheid en bereidheid om haar eigen veiligheid op het spel te zetten, hadden we misschien nooit de waarheid geweten over de moord op George Floyd. We zijn trots dat wij haar uitzonderlijke moed met deze onderscheiding kunnen erkennen.

PEN America-directeur Suzanne Nossel

Derek Chauvin op borgtocht vrij

De dood van George Floyd leidde tot grote internationale protesten tegen racisme en politiegeweld. De agenten hebben een gevangenisstraf van tientallen jaren boven hun hoofd hangen.

Begin deze maand werd hoofdverdachte Derek Chauvin op borgtocht vrijgelaten nadat hij een borgsom van 1 miljoen dollar betaalde. Nog altijd staat de doodsoorzaak van Floyd niet vast. Wel is het volgens het Openbaar Misterie duidelijk dat het slachtoffer nog in leven zou zijn geweest zonder het onnodig gewelddadige optreden van Chauvin.

Aangeklaagd voor doodslag

In maart 2021 moet Chauvin voor de rechter verschijnen. Hij is aangeklaagd voor een ernstige vorm van doodslag. De drie collega's van Chauvin betaalden eerder al een gezamenlijke borgsom van 750.000 dollar. Ook zij verschijnen waarschijnlijk volgend jaar maart voor de rechter.

Genoeg is genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie