Up 2 Date

'Smeekbede George Floyd was veel langer'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Smeekbede George Floyd was veel langer'

George Floyd heeft niet één keer, maar wel twintig keer hebben aangegeven dat hij niet kon ademen. Dat blijkt uit nieuw bewijsmateriaal in handen van The New York Times.

Nieuw bewijs

De woorden 'I Can't Breathe' waren al vastgelegd door een omstander en maakte veel los wereldwijd, maar dit was niet de enige keer dat George dit aangaf terwijl hij in een wurggreep werd gehouden. Maar liefst twintig keer zou hij dit hebben geroepen, zonder resultaat. Daarnaast zou hij op meerdere manieren om hulp hebben gesmeekt volgens het nieuwe bewijsmateriaal.

Thomas Lane

Ook heeft de advocaat van een van de betrokken agent, Thomas Lane, nieuw beeldmateriaal gezien en dit in de vorm van een schriftelijk verslag aangeleverd om voor de onschuld van de agent te pleiten. In dat verslag is te lezen dat George tegen de agenten zegt dat "alles pijn doet" en dat ze hem om het leven brengen. Derek Chauvin, de agent die George om het leven bracht, geeft hem vervolgens opdracht zijn mond te houden. "Praten kost veel zuurstof", reageert hij. Lane maakt zich echter grote zorgen inmiddels over de gezondheidstoestand van Floyd. Hij vraagt Derek of hij George niet op zijn zij moet draaien, maar daar wil Derek niets van weten. Hij geeft aan dat er al een ambulance onderweg is. "Oké, denk ik", reageert Lane vervolgens timide.

De dood van George Floyd leidde tot grote internationale protesten tegen racisme en politiegeweld. De agenten riskeren tientallen jaren gevangenisstraf en zijn ontslagen.

Ster advertentie
Ster advertentie