Up 2 Date

George Floyd-wet voor politiehervorming goedgekeurd door Huis van Afgevaardigden VS

foto: Voorzitter Nancy Pelosi - EPA
  1. Newschevron right
  2. George Floyd-wet voor politiehervorming goedgekeurd door Huis van Afgevaardigden VS

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wet aangenomen die wat moet doen aan het problematische politiegeweld. Met de wet, vernoemd naar George Floyd, zou het makkelijker worden om gewelddadig gedrag van agenten aan te pakken. Zo zou bijvoorbeeld het gebruik van de nekklem in heel het land verboden worden.

George Floyd

De politici in het Huis spraken hun steun uit voor de Black Lives Matter-beweging. Ook lazen ze de namen voor van Amerikanen die zijn omgekomen door politiegeweld. Voorzitter Nancy Pelosi zei: "Precies een maand geleden sprak George Floyd zijn laatste woorden, 'I can't breathe', en daarmee heeft hij de loop van de geschiedenis veranderd. (...) Vandaag, met de George Floyd Justice in Policing Act, eert het Huis zijn leven en de levens van iedereen die omgekomen is door politiegeweld en belooft het: nooit meer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kleine kans

Het was te verwachten dat de wet werd goedgekeurd. In het Huis van Afgevaardigden zijn de Democraten namelijk in de meerderheid en zij hebben het wetsvoorstel ingediend. Maar voordat de wet in werking kan gaan, moet ook de Senaat nog goedkeuring geven. Daar zijn de Republikeinen in de meerderheid. Die kans dat de wet daar doorheen komt, wordt heel klein geschat. De Republikeinen vinden dat de politiehervorming te ver gaat.

Nationale database

Waar de Democraten en Republikeinen het wel over eens zijn, is dat er een nationale database moet komen waarin politiegeweld wordt bijgehouden. Zo moeten agenten die ergens anders willen gaan werken na een ontslag beter in de gaten gehouden kunnen worden. Het verschil is dat de Democraten ook de richtlijnen over wangedrag willen vernieuwen en agenten in rechtszaken aansprakelijk willen kunnen stellen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie