Up 2 Date

Advocaat agent Thomas Lane: "George Floyd heeft zelfmoord gepleegd"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Advocaat agent Thomas Lane: "George Floyd heeft zelfmoord gepleegd"

De advocaat van Thomas Lane, een van de agenten die vastzit in de zaak over de dood van George Floyd, is van plan om zich in de zaak te verdedigen door te verklaren dat de politie "gewoon hun werk deed." Dat meldt de Los Angeles Times. De advocaat wil tevens beweren dat Floyd zelfmoord heeft gepleegd.

medeplichtig

Lane wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord, omdat hij Floyds benen vasthield terwijl zijn collega, Derek Chauvin, minutenlang met zijn knie in Floyd's nek knielde tijdens een arrestatie. Floyd overleed, terwijl hij meerdere malen aangaf dat hij niet kon ademen door de houding van Chauvin, die wordt beschuldigd van moord. Ook agenten Alexander Kueng en Tou Thao worden beschuldigd van medeplichtigheid aan moord.

zelfmoord

Hoewel de online beelden duidelijk lijken te maken dat Floyd overleed door een gebrek aan zuurstof en ook twee autopsies op zijn lichaam concluderen dat de dood een moord is, is Lane's advocaat Earl Gray van plan te beweren dat Floyd zelfmoord heeft gepleegd. "Geen van deze mannen - zelfs Chauvin - heeft hem echt vermoord", zegt Gray in het interview. "Hij pleegde zelfmoord. We gaan aantonen dat mijn client en de andere agenten gewoon hun werk deden."

fentanyl

De advocaat beweert dat Floyd overleed aan een combinatie van een overdosis Fentanyl en aan een onderliggende hartaandoening. Hij wil dit bewijzen door toxicologische onderzoeken en autopsierapporten en door vrijgegeven bodycam-beelden van de arrestatie. Gray beweert dat Floyd een 'dodelijke dosis' Fentanyl had ingeslikt, terwijl hij zich verzette tegen de arrestatie.

"Het enige wat hij hoefde te doen was in de politieauto zitten, zoals elke andere arrestant die in eerste instantie wordt gearresteerd. Terwijl hij in zijn eentje probeerde zijn arrestatie te vermijden, nam meneer Floyd een overdosis aan Fentanyl. Omdat hij dronken was, zou ademen moeilijk gaan. Het opzettelijk niet gehoorzamen van de heer Floyd, in combinatie met zijn overdosis, droeg bij aan zijn eigen dood."

twijfel

Bodycam-beelden van de arrestatie laten zien dat Floyd meerdere keren (minimaal zes) tegen de agenten zegt dat hij niet kan ademen, voordat hij tegen de grond gedrukt wordt door Chauvin. Volgens criminoloog Philip Stinson is de verdediging van de advocaat van Lane niet zo vergezocht als het lijkt. "Dit is geen gemakkelijke zaak, vooral vanwege de hoge aanklachten voor moord", zegt hij tegen The LA Times. "Als deze zaak voor de rechter komt en een officier getuigt namens zichzelf, is het mogelijk dat er redelijke twijfel ontstaat bij juryleden.

'geen knie, dan had hij het overleefd'

Tijdens zijn arrestatie vroegen agenten aan Floyd of hij 'iets ophad', waarop hij antwoordde dat hij drugs genomen had. Uit zijn autopsierapport bleek dat Floyd Fentanyl in zijn bloed had: Dat is een drug die momenteel erg populair is in de VS en bekendstaat om zijn zwaarverdovende en zeer verslavende karakter. Toch meldt Carl Hart, neurowetenschapper aan de Columbia University, dat de reactie van een menselijk lichaam op Fentanyl te complex is om conclusies te kunnen trekken. Het middel zou namelijk snel schommelen in waarde en kunnen toenemen na overlijden. "Als de agent niet met zijn knie in George Floyd's nek zou hebben geknield, zou hij zeer waarschijnlijk nog hebben geleefd."

GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie