FunX Rotterdam

Rotterdamse agenten niet vervolgd voor racistische WhatsApp-berichten

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse agenten niet vervolgd voor racistische WhatsApp-berichten

De vijf agenten uit Rotterdam die in opspraak kwamen nadat er racistische WhatsApp-berichten van hen waren gelekt, worden niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de berichten niet strafbaar.

Niet vervolgd

Het OM benadrukt dat de berichten "zeker laakbaar en niet passend" zijn, maar aangezien de agenten niet in het openbaar spraken, maar in een besloten groep, worden ze niet vervolgd.

Geen ontslag

De politie daarentegen laat weten dat zij de berichten wel intern verder gaan onderzoeken. Daarbij kijken ze vooral naar "de complete aard en omvang van de uitlatingen in de app en het handelen van de betrokken agenten in die periode". Twee onafhankelijke commissies zullen de politie adviseren over wat er met de agenten moet gebeuren. Toch laat de politie de agenten wel weer aan het werk, aangezien ze waarschijnlijk niet ontslagen worden.

In opspraak

Eind juni kwamen de agenten in opspraak nadat het NRC 'geheime' appjes openbaar maakte. Daarin werd gesproken over "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". De agenten deden die uitspraken nadat een 15-jarige jongen was mishandeld door tieners met een donkere huidskleur in Spijkenisse.

Ster advertentie
Ster advertentie