Up 2 Date

Rotterdamse agenten stuurden ook discriminerende appjes na moord Hümeyra

foto: Dutchmen Photography (Shutterstock)foto: Dutchmen Photography (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse agenten stuurden ook discriminerende appjes na moord Hümeyra

De vijf Rotterdamse agenten, die vorig jaar in opspraak raakten vanwege racistische en discriminerende appjes, hebben zich ook kwetsend uitgelaten na de moord op de 16-jarige Hümeyra uit Rotterdam. Dat meldt het NRC.

In opspraak na 'geheime' appjes

In juni 2020 kwamen de agenten in opspraak nadat het NRC 'geheime' appjes openbaar maakte. De agenten noemden daarin burgers met een migratieachtergrond "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". De agenten deden die uitspraken nadat een 15-jarige jongen was mishandeld door tieners met een donkere huidskleur in Spijkenisse.

'Weer een Turk minder'

Via politiebronnen heeft NRC vernomen dat de agenten zich ook discriminerend hebben uitgelaten naar aanleiding van de moord op de 16-jarige Hümeyra Ergincanli. Zo was "Weer een Turk minder" een van de berichten in hun appgroep.

Hümeyra werd in december 2018 doodgeschoten door haar ex-vriend Bekir E., die haar daarvoor maandenlang bedreigde en stalkte. Het misdrijf gebeurde in de fietsenstalling van Hümeyra's school, drie kwartier voordat zij een afspraak zou hebben met de politie.

Cynisch commentaar

Politiechef Fred Westerbeke noemt de uitlatingen "verwerpelijk en aanstootgevend". Het zou volgens hem gaan om een "cynisch commentaar aan het adres van de rechterlijke macht". Volgens Westerbeke bedoelde de agent dat de hoofdverdachte, Bekir E., vanwege zijn spijtbetuiging waarschijnlijk een lagere straf zou krijgen. "De teksten die ze daarbij gebruikten zijn ongepast en kwetsend en zij beseffen nu ook dat dit anders gelezen en uitgelegd kan worden", zegt Westerbeke.

Lichtste sanctie

Westerbeke maakte vorige maand bekend dat de agenten worden bestraft met de lichtste disciplinaire sanctie, namelijk een schriftelijke berisping. Die werd opgelegd door de politiebaas, omdat er volgens hem uit onderzoek is gebleken dat de agenten "goede dienders" zijn "die oprecht spijt hebben".

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat tegenover het NRC weten dat hij wist dat de agenten appten over de moord. Volgens hem verdienen de agenten een tweede kans.

Ster advertentie
Ster advertentie