Artiest

2Pac

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. 2Pac
Succesvolle rapper en acteur uit New York die halverwege de jaren 90 hits scoort met 'Dear Mama' en 'California Love', 2Pac wordt op 7 september 1996 neergeschoten en overlijdt 6 dagen later aan zijn verwondingen. Na zijn dood scoort 2Pac hits met 'I Ain't Mad At Cha' en 'Do For Love'. 'Changes' komt begin 1999 op nummer 1 binnen in de Nederlandse hitlijsten.

Jeugd

Tupac Amaru Shakur wordt geboren in New York. Kort na zijn verwekking scheiden zijn ouders en wordt hij opgevoed door zijn moeder. Het gezin heeft het niet breed. Tupac blijkt erg intelligent en wordt in zijn tienertijd toegelaten op een prestigieuze artiestenopleiding in Baltimore. Tijdens zijn studie begint hij met acteren en teksten schrijven. 

Verhuizing

Het gezin verhuist naar Californië en Tupac mag zijn studie niet afmaken. Aldaar leeft hij op straat en raakt regelmatig verzeild in een gevecht. Tijdens die ruige jaren ontmoet hij Shock-G, de leider van Digital Underground. Hij wordt aangenomen als danser en roadie. De groep gaat op toer en Tupac schrijft tussen het dansen door zijn eigen werk. Al snel mag Tupac ook meerappen op een aantal nummers. 

Album

In 1992 levert hij een album af genaamd 2Pacalypse Now dat omarmd wordt door de critici. Het nummer 'Brenda’s Got A Baby' haalt de R&B Top 30. Het album is goed voor goud en al snel daarna krijgt de rapper zijn eerste filmrol in Juice. 

Film

Zijn rol in deze film bezorgt hem zijn volgende rol in Poetic Justice. In één jaar tijd maakt 2Pac zich populair. Niet alleen door zijn muziek, maar ook met zijn ‘botsinkjes’ met de wet. Zijn tweede album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. wordt een groot succes in Amerika, mede dankzij de hits 'I Get Around' en 'Keep Ya Head Up'. Uiteindelijk bereikt het album de platinastatus. 

Wet

Na het succes van dit album speelt hij in de film Above The Rim. Vreemd is dat hij voor zijn muzikale carrière nooit de wet overtreedt. Maar wanneer Tupac veel succes krijgt, komt hij steeds vaker in aanraking met de politie. 

Arrestatie

In 1992 wordt hij gearresteerd naar aanleiding van betrokkenheid bij een schietpartij die een zesjarige omstander het leven kost. Uiteindelijk wordt bepaald dat 2Pac geen schuld heeft. 

Cel

Tijdens de opnames van de film Menace To Sobriety valt hij regisseur Allen Hughes aan. De rapper brengt vijftien dagen in de cel door. Eveneens wordt hij beschuldigd van het schieten op agenten, maar bij gebrek aan bewijs wordt hij vrijgesproken. 

Verkrachting

De maand daarop wordt 2Pac aangeklaagd door een vrouwelijke fan die hij verkracht zou hebben. Deze keer ontspringt hij de dans niet en wordt veroordeeld tot viereneenhalf jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn periode in de gevangenis verschijnt zijn derde album Me Against The World. 

Dear Mama

Op dit album staat de hit 'Dear Mama'. Het album komt de Amerikaanse albumlijst binnen op nummer één. Daarmee wordt 2Pac de eerste artiest in de gevangenis met een nummer 1-album. 

Vrij

Uiteindelijk zit hij maar acht maanden vast. De platenmaatschappij betaalt de borg van 1,4 miljoen dollar. Hij beschuldigt (zijn grootste rivaal) The Notorious B.I.G., Puff Daddy, Andre Harrel en zijn vriend Randy Walker ervan dat ze de schietpartij in New York hebben opgenomen. Niet lang nadat 2Pac weer vrijkomt, wordt Walker neergeschoten…

All Eyez On Me

Kort daarna verschijnt het vierde 2Pac-album All Eyez On Me (1996). Deze plaat is de eerste dubbelaar in de hiphop-industrie zonder covers. Het album wordt platina. Ondanks het feit dat hij een zeer succesvolle plaat heeft en een hit met 'California Love', een duet met Dr. Dre, krijgt 2Pac zo langzamerhand genoeg van de hiphop-wereld. Hij wil zich meer gaan toeleggen op zijn acteercarrière. 

Maffia

In de zomer van 1996 komen er twee films uit waarin de rapper te zien is, Bullet en Gridlock. De geruchten gaan dat 2Pac platenmaatschappij Death Row wil verlaten omdat deze banden heeft met de maffia. Maar voordat hij de platenmaatschappij en zelfs de rapwereld kan verlaten, wordt 2Pac neergeschoten.

Moord

Samen met co-producer Knight, van Death Row Records, is hij op 7 september 1996 naar een bokswedstrijd tussen Mike Tyson en Bruce Seldon geweest in het MGM Grand in Las Vegas. Wanneer ze het hotel verlaten krijgt 2Pac woorden met een zwarte jongeman die hij niet kent. Voordat de ruzie escaleert, vertrekken 2Pac en Knight. Knight bestuurt de auto en 2Pac zit naast hem. Er worden vijf kogels afgevuurd. Vier daarvan raken 2Pac. Hij wordt in kritieke toestand opgenomen in The University Of Nevada Medical Centre. Zes dagen later overlijdt hij aan zijn verwondingen. 

Theorie

Het is nooit duidelijk geworden wie hem heeft neergeschoten. Er is gesuggereerd dat het een zogenaamde ‘drive-by shooting’ is geweest. Ook kan het zijn dat de maffia de kogels heeft afgevuurd die eigenlijk voor Knight waren bestemd. En weer een andere theorie is dat The Notorious B.I.G. erachter heeft gezeten om zo wraak te nemen op 2Pac die geslapen had met zijn vrouw Faith Evans. Honderden rouwende fans brengen hun laatste eer voor het ziekenhuis en de gehele entertainment-industrie is heftig aangeslagen door het nieuws van 2Pacs dood, vooral omdat er geen aanknopingspunten zijn wat betreft de mogelijke dader(s). 

Rivaliteit

Velen hopen dat 2Pacs dood het einde zou betekenen van de East Coast-West Coast hiphop rivaliteit en de toename van het zogenaamde ‘zwart-op-zwart’ geweld. Dat dit niet het geval zou zijn blijkt een half jaar later wanneer The Notorious B.I.G. onder dezelfde omstandigheden wordt vermoord. 

Opnames

2Pac’s dood betekent niet het einde van zijn muziek. Op mysterieuze wijze duiken overal opnames van hem op. Zelfs zoveel dat er nog vijf albums van kunnen worden uitgebracht, te weten Don Killuminati: The 7 Day Theory (uitgebracht onder de alias Makaveli), One Million Strong, Still I Rise’uit 1999, Rose That Grew From Concrete volgde een jaar later en Until The End of Time verschijnt in het begin van 2001. 

In leven?

Mede door het feit dat er steeds maar nieuwe muziek van hem verschijnt, zijn er vele mensen die geloven dat 2Pac nog leeft. Volgens hen zijn er vele belangrijke feiten die dit bewijzen. Zo zou de bestuurder van de auto, Knight, nooit zijn ondervraagd, er bestaan geen foto’s van 2Pac in het ziekenhuis en er zijn geen getuigen van de schietpartij. Bovendien droeg 2Pac altijd een kogelvrij vest. Waarom dan niet op de avond dat hij uitgerekend naar een bokswedstrijd gaat? 

Crematie

De crematie vindt de dag na zijn dood plaats, meestal zit daar een aantal dagen tussen. De hele crematie op zich vinden velen ook raar. 2Pac heeft altijd gerapt over zijn begrafenis. Waarom is hij dan uiteindelijk gecremeerd? De fans zeggen ook veel aanwijzingen te hebben voor hun ‘Tupac lives’-theorie. 

Aanwijzingen

Zo wordt de single 'I Aint Mad At Cha' een paar dagen na zijn dood uitgebracht. In de video wordt 2Pac neergeschoten nadat hij met Knight een theater uitkomt. Daarna wordt hij een engel. Deze clip is al opgenomen voor de schietpartij. Ook mysterieus is de naam waaronder het eerste album na zijn dood wordt uitgebracht, Makaveli. Machiavelli was een 16e eeuwse filosoof die beweerde dat wanneer iemand zijn dood in scène zet, deze meer macht, respect en succes kan vergaren.