Artiest

Dua Lipa

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Dua Lipa
Dua Lipa is een Londense zangeres. In 2015 brengt ze 'Be The One' uit, wat wereldwijd een hit wordt, vanaf dat moment knalt ze lekker door.

Dua Lipa's vader was muzikant en gek op rockmuziek. Ze luisterde vaak naar haar vader en zijn band en besloot op haar veertiende zelf liedjes te gaan schrijven. Toentertijd waren artiesten als Christina Aguilera en Nelly Furtado inspiratiebronnen voor haar. 

Londen

De tikkie exotische naam Dua Lipa komt uit het Albanees. 'Dua' betekent liefde. Haar ouders, die van Kosovaarse-Albanese afkomst zijn, besluiten in de jaren '90 Kosovo te verruilen voor Groot-Britannië. Tot haar dertiende groeit Dua op in Londen, daarna besluiten haar ouders terug te keren naar Kosovo, dat in 2008 onafhankelijk werd verklaard.

Dua houdt het er niet heel lang vol. Na twee jaar Kosovo, besluit ze alweer te vertrekken. Ze mist Londen, pakt haar koffers en reist terug naar Engeland. Overdag studeert ze er en 's avonds werkte ze, onder andere als model, want eerlijk is eerlijk, Dua Lipa is geen lelijk eendje. Toch heeft ze een andere droom waar ze hard aan werkt: zangeres worden.

Doorbraak

In augustus 2015 komt haar eerste single 'New Love' uit, twee maanden later verschijnt 'Be The One', wat een grote hit wordt in Europa. Begin 2016 komen vervolgens 'Last Dance' en 'Hotter Than Hell' uit. De laatste betekent haar internationale doorbraak. Later dat jaar verschijnen nog twee singles, waarvan 'No Lie' met Sean Paul het het best doet. Ook 2017 is een goed jaar voor Dua! In januari komt 'Scared To Be Lonely' uit met niemand minder dan Martin Garrix.

Eerste album

Het eerste album van Dua draagt haar eigen naam, het komt uit in juni 2017. De single 'New Rules' van dat album betekent haar grootste succes tot dusver. Het is de eerste keer sinds Adele's 'Hello' (2015) dat er een vrouwelijke soloartiest op nummer 1 staat in de UK. Als klap op de vuurpijl blijkt Dua in Engeland de meest gestreamde vrouw op Spotify te zijn. Begin 2018 worden de Brit Awards uitgereikt. Dua krijgt vijf nominaties en is hiermee de eerste vrouw die zo veel nominaties krijgt in een jaar. 

New Work

Dua kondigt op social media aan bezig te zijn aan nieuw werk voor haar tweede album. Onder andere MNEK, die haar single 'IDGAF' mee geschreven heeft, werkt hieraan mee. Daarnaast komt het nummer 'High' uit voor de film Fifty Shades Freed.