Artiest

Adele

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Adele
Adele is een Britse soul/jazz zangeres die op haar 19e ontdekt wordt door Jools Holland, een bekende muzikant en tv-presentator. Adele brengt in 2008 scoort ze met de tweede single 'Chasing Pavements' een grote hit (afkomstig van het album 19). Ondertussen zijn er drie albums uit.

Zodra de Londense Adele Laurie Blue Adkins op 14-jarige leeftijd een microfoon in handen krijgt, realiseert ze zich dat zingen haar grote passie is. De eerste nummers die ze maakt, plaatst ze op PlatformsMagazine.com, die leveren haar al lovende kritieken op. De singer/songwriter haalt inspiratie uit grootheden als Jill Scott, Etta James, Billy Bragg, Peggy Lee, Jeff Buckley en The Cure. Ze schrijft vooral over verloren liefdes en oude herinneringen.

Touren

De jonge Adele wordt mee op sleeptouw genomen door de band Exist, haar beste vriend en collega-muzikant Jack Peñate, Jamie T, Raul Midon, Devendra Banhart, Amos Lee en Keren Ann. Een jaar later, in oktober 2007, heeft ze haar eerste eigen tour in Groot-Brittannië.

'Hometown Glory'

Het eerste nummer dat Adele uitbrengt, is 'Hometown Glory' (oktober 2007), in januari volgt de tweede single 'Chasing Pavements'. Ze maakt goed gebruik van haar following online en dropt haar nieuwe muziek daar als eerst. Dit levert haar onder andere een Critics' Choice award op. In 2008 komt haar debuutplaat 19 uit, zo oud is ze.

21

Twee jaar later komt 21 uit, het tweede album van Adele en opnieuw een verwijzing naar haar leeftijd. De eerste single 'Rolling In The Deep' gaat als een raket in de hitlijsten. Nog voor het succes van dat nummer is vergaan verschijnt haar tweede single ‘Set Fire On The Rain’. Dit nummer is in 2011 het meest gedraaide liedje op de Nederlandse radio.

Prijzenkast

Vanaf dat moment zijn de hitlijsten van Adele. De eerste twee singles en ook het album 21 staan in Nederland voor een record aantal weken op nummer 1. Met zo'n succes is het geen verrassing dat ze in 2012 maar liefst zes Grammy's binnensleept. In het najaar 2012 scoort Adele een hele dikke nummer 1-hit met de soundtrack van de James Bond-film Skyfall. Hiermee krijgt ze zelfs een Oscar.

Hello Adele!

Na lange tijd niks gehoord te hebben, brengt Adele in oktober 2015 het nummer 'Hello' uit. Dit is de eerste single van haar nieuwe album 25, dat later dat jaar zal verschijnen. In een zeer korte tijd wordt de videoclip op YouTube meer dan 100 miljoen keer bekeken. Daarmee breekt ze vele records. Eind oktober wordt 'Hello' uitgeroepen tot het meest succesvolle nummer van het jaar. 25 wordt wereldwijd het bestverkochte album van 2015 en zelfs een van de bestverkochte albums van de 21e eeuw. Tijdens de Grammy's van 2017 verdient Adele dan ook vijf beeldjes voor haar werk.

Tracks van Adele