Artiest

LL Cool J

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. LL Cool J
Eén van de eerste grote hiphopsterren. LL Cool J scoort eind 1987 een Top 3-hit met de eerste hiphopballad 'I Need Love'. Rick Rubin produceert het eerste album Radio dat de Amerikaanse hit 'I Can't Live Without My Radio' bevat. De tweede van LL Cool J, Bigger And Deffer, is een echte hiphopklassieker en gaat wereldwijd miljoenen keren over de toonbank. LL (wat staat voor Ladies Lover) is ook acteur. Hij is o.a. te zien in Charlie's Angels.

Doorbraak

Ladies Love Cool James, beter bekend als LL Cool J schiet in 1984 vanuit het niets omhoog in de Amerikaanse hitlijsten met zijn rauwe mix tussen pop en rap. Met de ballad 'I Need Love' scoort LL Cool J een internationale hit, maar verliest hij tegelijkertijd een groot aantal hiphopfans die niet zitten te wachten op een balladszingende hiphopheld. Desondanks volgen vele hiphoppers LL Cool J's voorbeeld en nemen ook ballads op.

Balans

Vanaf zijn vierde album Mama Said Knock You Out weet de rapper een balans te vinden tussen pop en rap. Op Mr. Smith vervult Boyz II Men een gastrol, maar diezelfde plaat bevat ook concessieloze hardcore hiphop waarmee LL Cool J bewijst dat hij nog steeds een rapper is om rekening mee te houden. 'Doin' it' is het bekendste nummer van dit album.

LL de acteur

Na het in Nederland erg succesvolle album Mr. Smith brengt de rapper All World uit. Ondertussen legt hij zich toe op een acteercarrière en is hij te zien in een aantal films, zoals Halloween H2o, Deep Blue Sea en Charlies Angels.