Artiest

Gwen Stefani

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Gwen Stefani
Leadzangeres van No Doubt die in 2004 een soloalbum uitbrengt. Samen met zangeres Eve zingt ze het nummer 'Let Me Blow Your Mind'. Ook richt ze haar eigen kledinglijn L.A.M.B. op.

Het begin van No Doubt

De eerste indruk die Gwen Stefani oproept is die van een rustig, lief meisje. Maar die indruk is dan hoogstwaarschijnlijk wel verkregen van een foto, want als je Gwen in levende lijve treft, ontmoet je een bruisende persoonlijkheid. Gwen zette haar eerste stappen op muzikaal gebied in 1987 in haar oudere broer Eric’s bandje No Doubt. Samen met John Spence, een vriend van Eric, neemt ze de zang voor haar rekening. In datzelfde jaar maakt ze echter ook een ongewenste carrièremove, wanneer Spence zelfmoord pleegt. Voortaan is ze de zangeres van de band. 

Platencontract

In 1989 komen gitarist Tom Dumont en drummer Adrian Young bij de band. Ondertussen is Gwen een relatie begonnen met No Doubt bassist Tony Kanal. De band treedt inmiddels veel op en heeft een groeiende fanbase. Ze krijgen in 1990 een platencontract aangeboden, mede door hun demo, geproduceerd door Red Hot Chili Peppers bassist Flea. Hun eerste album No Doubt uit 1992 brengt echter niet het succes waar ze zo op hopen. Ook de platenmaatschappij verliet het vertrouwen, maar na het toevoegen van een aantal extra nummers slaat het album als The Beacon Street Collection de spijker op z’n kop. 

Don't Speak

Hun tweede album Tragic Kingdom volgt in 1995, maar zonder de medewerking van Eric Stefani. Hij neemt afscheid van de band om als tekenaar te gaan werken bij de populaire tekenfilmserie The Simpsons. Van Tragic Kingdom komen onder andere de twee hits ’Just A Girl’ en ’Don’t Speak’. Laatstgenoemde nummer gaat over de na zeven jaar verbroken relatie tussen Gwen en Tony Kanal. Het wordt de grootste hit tot nu toe voor de band, met als vervelend bijverschijnsel dat de pers zich vol op de mislukte relatie stort.

Solo- projectjes

Hun volgende album is Return of Saturn en levert het nummer 'Ex-Girlfriend' op. In 2001 waagt ze zich aan een samenwerkingsproject met Moby, wat het nummer 'Southside' oplevert. En in datzelfde jaar volgt ook het duet 'Let Me Blow Your Mind' met rapster Eve. Hiermee scoort ze wederom een internationale tophit.

Eeuwige trouw...

Tijdens een van de tournees met No Doubt leert ze in 1996 de gitarist Gavin Rossdale van de band Bush kennen. Het klikt tussen de twee en in 2002 stappen ze in het huwelijksbootje. Weliswaar een uur te laat, want Gwen redt het niet om op tijd bij het altaar te staan. 

Mode

Mede door haar extraverte, maar zeer hippe kledingstijl, brengt ze haar eigen modelijn L.A.M.B. uit, wat een daverend succes is binnen de High Society in Hollywood. Vooral haar tassenlijn doet het goed.

Op eigen benen

Haar solo debuutsingle 'What You Waiting For' komt uit in 2004 en is medegeschreven door Linda Perry (Ex 4 Non Blondes) die ook schreef voor Pink en Christina Aguilera. De reden waarom ze solo gaat, is volgens Gwen: "Ik heb een lijst met dingen die ik nog wil doen. Op een gegeven moment merk je dat de tijd niet stil blijft staan en ga je bij jezelf te rade wat je perse nog wilt doen en voor mij is dat een soloplaat. Iedereen vraagt steeds maar: "Wat vindt de band ervan?" Maar wat kan mij dat nou schelen? Dit is mijn leven!"

Wind It Up

Het tweede solo-album The Sweet Escape van Gwen verschijnt in 2006. De eerste single van het album is 'Wind It Up'. In het nummer is gejodel te horen uit 'The Lonely Goatherd' uit de film The Sound of Music.

The Sweet Escape

In februari 2007 verschijnt het titelnummer van het album, 'The Sweet Escape', op single. Naast het nummer zelf is ook de clip de moeite waard. Daarin zien we Gwen gevangen zitten in een gouden gevangenis. De clip is een parodie op een oude western en een sprookje.De derde single van The Sweet Escape komt in juni 2007 uit. Het is '4 In The Morning'