Artiest

Missy Elliott

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Missy Elliott
First lady of hiphop die, na furore te hebben gemaakt als producer en songwriter, zelf doorbreekt met een vernieuwende mix van hiphop, R&B en dance. Het debuutalbum van Missy Elliot verschijnt in 1997. Vijf jaar later ze grote hits met 'Get Ur Freak On' en '4 My People' (in de remixversie van Basement Jaxx). Naast rapster, songschrijfster en producer laat Missy Elliott zich ook opmerken als actrice. Ze speelt mee in tv-series en in reclamespotjes voor Sprite en Gap.

Missy Elliott past niet in een maatje 34 en daarom heeft het niet voor de hand gelegen dat ze als zwarte zangeres zou doorbreken in een cultuur waar zwarte vrouwen vooral mooi moeten zijn. Maar Elliott is erin geslaagd die stereotype verwachting te doorbreken, onder meer door haar optreden in een van haar videoclips, waar ze als cartoonfiguur verschijnt. Zo neemt ze resoluut afstand van het clichébeeld van zwarte zangeressen, die in videoclips vooral mooi en sexy zijn, en verovert ze de harten van vele, aanvankelijk vooral Amerikaanse, fans.

Sista

Als klein meisje zingt Melissa Elliott in de straten van Portsmouth, Virginia. Later zingt ze met haar moeder in een koor en begint ze haar eigen nummers te schrijven. Als kind gaan die nog over vlinders en vogeltjes, als tiener begint Missy Elliott liefdesliedjes te schrijven tot ze de rap ontdekt. Met haar R&B-bandje Sista wint ze lokale talentenjachten en die overwinningen geven haar de moed om Devante Swing (van Jodeci) op te zoeken in zijn hotelkamer en voor hem te zingen. Devante biedt Sista een contract aan. Missy Elliott schrijft de nummers voor het eerste Sista-album, Timbaland neemt de productie voor zijn rekening. Door financiële problemen wordt het Sista-album nooit uitgebracht en de groep gaat uit elkaar. Maar het album levert Missy wel naamsbekendheid op en de appreciatie van Devante. Dankzij hem kunnen Elliott en Timbaland nummers schrijven voor onder meer Jodeci.

Songschrijfster

Al snel wordt Missy gevraagd als songschrijfster, onder meer voor Aaliyah, Whitney Houston en Janet Jackson, en later ook als gastrapster. Zo laat ze zich opmerken in 'The Things You Do' van Gina Thompson. De zwarte rapster onderscheidt zich door haar veelzijdigheid: ze kan niet alleen rappen en nummers schrijven, ze kan ook produceren. Bovendien kan ze producen en ze heeft oog voor goede muziek. Dat ook haar platenmaatschappij onder de indruk is van haar talent blijkt wanneer deze het platenlabel van Elliott binnen de maatschappij opneemt.

Eigen album

Ondanks haar grote succes duurt het twee jaar voor Missy Misdemeanor Elliott zelf een album uitbrengt. In 1997 komt Supa Dupa Fly op de markt. Het brengt nog een originele kant van Missy Elliott naar buiten. Waar de meeste rappers het hebben over wapens en geweld, behandelt Missy alledaagse onderwerpen. Ook voor Supa Dupa Fly keert Elliott naar haar oude vriend Timbaland. De samenwerking levert een inventief album op dat rap, R&B, triphop en drum&bass combineert. Het album stormt de Billboard Album Chart binnen op nummer 3 en levert haar een Grammy-nominatie op. Als snel maakt de rest van de wereld kennis met Missy, middels de vaak bizarre videoclips die haar singles begeleiden.

Volgende albums

Da Real World (met o.a. Eminem, Lil Kim en Aaliyah) uit 1999 stelt in vergelijking met zijn voorganger een beetje teleur, maar dat maken Elliott en Timbaland weer goed met Miss E So Addictive (2001). Het album bevat een mix van hiphop, two-step en techno en bewijst wederom dat Missy een innovatief artieste is. Redman & Method Man, Jay-Z, Ginuwine, Eve en Da Brat leveren bijdragen. De eerste single 'Get Ur Freak On' is een wereldwijde hit waarmee Missy haar positie als hiphop superster onderstreept. Het wordt gevolgd door het minder succesvolle 'One Minute Man' en derde single '4 My People'. In een remix van Basement Jaxx wordt ook dit weer een knaller van een hit.

Work It en reality

In de herfst van 2002 verschijnt 'Work It', de eerste single van haar vierde album Under Construction uit datzelfde jaar. Met een nieuw uiterlijk en een old school hiphop sound wordt ook dit weer een hit en het album groeit zelfs uit tot de meest succesvolle uit haar carrière. Al een jaar later volgt vijfde album This Is Not a Test!, dat een stuk minder succesvol is. Maar Missy Elliott zit niet stil en duikt in 2005 op in haar eigen realityserie The Road to Stardom with Missy Elliott, waarna gelijk haar zesde album The Cookbook. Voor dit album werkt ze voor het eerst in lange tijd niet met alleen maar producer Timbaland.

Greatest Hits en nieuw album

Respect M.E. is het eerste greatest hits-album van Missy Elliott en het verschijnt op 4 september 2006. Los van twee nummers voor een soundtrack en een paar gastbijdrages aan nummers van anderen lijkt het erop dat dit verzamelalbum het einde van haar carrière inluidt. Zevende album Block Party wordt al in 2009 aangekondigd, maar Missy Elliott houdt zich meer bezig met produceren voor anderen waardoor de plaat keer op keer uitgesteld wordt. Uiteindelijk komt het verlossende woord van Timbaland: in juni zal er weer een volledig door hem geproduceerd album van Missy Elliott verschijnen.