Artiest

Christina Aguilera

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Christina Aguilera
Amerikaanse zangeres die in eerste instantie als de concurrente van Britney Spears wordt bestempeld. Christina Aguilera scoort met 'Genie In A Bottle' haar eerste hit in 1999. Later zegt ze nooit achter dit nummer en het daarbij horende imago te hebben gestaan. De clip voor de hit 'Dirrty' (van het album Stripped (2002)) doet veel stof opwaaien. Het album Back To Basics verschijnt op 15 augustus 2006.

Mickey Mouseclub

Christina Aguilera is het schoolvoorbeeld van een kindsterretje. Al op 10-jarige leeftijd staat ze uitgebreid in de mediabelangstelling. Samen met onder andere Britney Spears, Justin Timberlake en JC Chasez (die later in 'N Sync zouden gaan zingen) presenteert ze de Mickey Mouse Club op Disney Channel. 

Platencontract

Haar zangtalenten vallen bij Disney al snel op, waardoor ze de kans krijgt enkele nummers, waaronder 'Reflection' te zingen voor de film Mulan. Christina is 15 jaar als haar door platenmaatschappij RCA een contract wordt aangeboden. 

Doorbraak

Haar eerste single is 'Genie In A Bottle', dat direct een gigantische hit wordt. Niet lang daarna komt 'Genie In A Bottle' hoog binnen in de Mega Top 100 om te eindigen op nummer 1. Na dit enorme succes voor een debutant weet Christina Aguilera de voortgang erin te houden door middel van 'What A Girl Wants' en 'Come On Over Baby'. 

Strijd met Britney

De media-aandacht blijft, natuurlijk. Christina wordt immers bekend in de tijd dat Britney al lang en breed is doorgebroken en iedere andere blonde, jonge zangeres wordt gezien als een Britney-kloon. Christina weet dit stempel te omzeilen, al was het maar door middel van de mediarellen die ze weet te veroorzaken. Zo vertelt ze tegen de Amerikaanse pers dat ze Eminem aantrekkelijk vindt, waarna Eminem haar compleet afmaakt in zijn song 'The Real Slim Shady'. Christina laat het er niet bij zitten en slaat terug via de media middels een ware beledigingscampagne. 

Stripped

Het album Stripped verschijnt in 2002 en bevat veel meer variatie in muziekstijlen dan haar debuutalbum. Christina gaat in de teksten van de liedjes ook een stuk dieper in op haar privéleven. Zo zingt ze in het nummer 'I'm Ok' over hoe ze in haar jeugd door haar vader mishandeld is.

Dirrty

Haar uiterlijk verandert ze in deze periode rigoreus. In de clip van het nummer 'Dirrty' verschijnt Christina in een weinig verhullende outfit. Dit slaat zo goed aan dat ze sindsdien in het openbaar nog maar zelden in een dikke wollen trui te zien is geweest. 

Carwash

Samen met Missy Elliot zingt ze in 2004 een bewerking van het disconummer 'Carwash', van Rose Royce, voor de film Shark Tale.

Married life

Het extreem sexy uiterlijk dat Christina zichzelf heeft aangemeten voor 'Dirrty' maakt, sinds ze in november 2005 trouwde met Jared Bratman, plaats voor een ietwat soberder imago. Oké, het is nog steeds lichtelijk gewaagd, maar de leren jarretels hebben inmiddels plaatsgemaakt voor kanten kniesokjes.

Back To Basics

Samen met voormalige 4 Non Blondes-zangeres Linda Perry, met wie ze ook al aan Stripped werkte, begint ze te werken aan een nieuw album. Ook worden diverse producers uit de hip-hop scene bij het project betrokken, om zo weer een nieuwe weg in te slaan. Ze omschrijft Back To Basics als een soul opname gecombineerd met elementen van blues en jazz uit de jaren '20, '30 en '40 met hedendaagse invloeden. Ze poseert op de hoes van het nieuwe album ook in die typerende kledingstijl. De eerste single van het album is 'Ain't No Other Man'. Deze wordt opgevolgd door de ballad 'Hurt'.

Bionic

Na een uitgebreide tour, een greatest hits-album, een bruiloft met Jordan Bratman en een bevalling komt in juni 2010 de langverwachte opvolger van Back To Basics uit, getiteld Bionic. Het album is anders dan we Christina kennen, maar ze lijkt zich met elk album opnieuw uit te vinden. De plaat is energieker, meer up-tempo en meer electro, net als de eerste single 'Not Myself Tonight'.

The Voice

In 2011 zien we Aguilera als jurylid in de Amerikaanse versie van The Voice. Ook in seizoen twee en drie is ze jurylid. Het seizoen daarna zien we haar niet op televisie, ze is dan druk bezig met haar album Lotus.

Lotus

Het vijfde studioalbum komt uiteindelijk uit in november 2012 en de eerste single van Lotusis ‘Your Body’. Het wordt een bescheiden hitje, net als het album waar deze single op te vinden is.

Feel This Moment

Samen met rapper Pitbull is Christina Aguilera in april van 2013 weer in de hitlijsten te vinden met het nummer ‘Feel This Moment’.