Artiest

Katy Perry

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Katy Perry
Katy Perry is een Amerikaanse popster die in het echt Katheryn Elizabeth Hudson heet. In 2008 breekt ze door met het nummer 'I Kissed A Girl'. Een lading aan hits volgt in de jaren daarop.

Vanaf haar vijftiende is Katy Perry vastbesloten om een carrière in de muziek op te bouwen. Ze doet er alles aan om haar droom te verwezenlijken: ze vertrekt naar Nashville waar ze werkt met professionele liedjesschrijvers en komt op haar zeventiende in contact met topproducer en liedjesschrijver Glen Ballard die haar begeleidt. Tegen de tijd dat ze 21 is tekent ze een contract bij Capitol Music.

Debuut

Een jaar later komt haar debuutplaat One Of The Boys (2008) uit. De eerste twee single van het album zijn ‘Ur So Gay’ en ‘I Kissed A Girl’. Hiermee breekt ze in één klap door. Wat mensen er ook van vinden, haar naam is gevestigd. Ook de single 'Hot 'n Cold' doet het goed in de hitlijsten.

In de spotlights

Hoewel Katy ruim twee jaar geen nieuw materiaal opneemt, blijft ze wel continu in de belangstelling staan. Nieuwe singles komen uit en blijven rondzingen op de radio, ze verlooft zich met de populaire Britse komiek Russell Brand en elk ander dingetje dat ze doet wordt opgepikt door de media. Ook brengt ze tussendoor een Unplugged-album uit.

Teenage Dream

Teenage Dream is een retesuccesvol album. De single 'California Gurls' maakt Katy samen met rapper Snoop Dogg, het is een ode aan California en L.A.. Het liedje is geschreven als reactie op 'Empire State Of Mind' van Alicia Keys en Jay-Z, dat een ode aan New York is. 'Firework' wordt geïnspireerd door haar wens om na haar dood met een vuurpijl over de Santa Barbara Ocean afgeschoten te worden. Deze nummers, plus 'Teenage Dream', 'ET', 'Last Friday Night (T.G.I.F)' en 'The One That Got Away' bereiken allemaal de nummer één positie in de Amerikaans hitlijsten. Hiermee weet Katy het record van Michael Jackson te verbreken.

Prism

Nog meer succes boekt de zangeres met haar vierde studioalbum Prism (2014). 'Roar', 'Unconditionally', 'Dark Horse', 'Birthday' en 'This Is How We Do' worden elk als single uitgebracht en scoren stuk voor stuk.

'Bon Appétit'

Hitmachine Katy Perry dendert door. Op 14 juli 2016 komt het nummer 'Rise' uit. Het Amerikaanse televisiekanaal NBC gebruikt het voor hun verslag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Begin 2017 verschijnt 'Chained to the Rhythm', de eerste single van Katy's opkomende vijfde studioalbum. Op het nummer is de Jamaicaanse zanger Skip Marley te horen. Datzelfde jaar wordt de tweede single 'Bon Appétit' uitgebracht, in samenwerking met de Amerikaanse hiphopgroep Migos. Enkele weken later verschijnt ook nog 'Swish Swish' met Nicki Minaj. 

Nummer 6

In 2017 komt het album Witness uit. Het album bevat vijftien nummers en reflecteert op het leven van Perry en op de
gebeurtenissen in de wereld om haar heen. Hetzelfde jaar released Calvin Harris 'Feels' met Perry, Big Sean en Pharrell Williams. Verder speelt mevrouw Perry nog in de film Zoolander 2, begint ze een schoenenlijn, host de 2017 MTV Video Music Awards en jureert bij American Idol (voor een kleine 25 miljoen dollar).