Artiest

Eminem

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Eminem
Ook wel Slim Shady genoemd, die op de valreep van de jaren 90 de wereld aan zijn voeten krijgt met zijn controversiële, maar bovenal oprechte teksten. Met ‘Stan’ en ‘Without Me’ scoort Eminem zijn grootste hits en er volgen vele albums. Daarnaast maakt hij ook in 2002 een film 8 mile waar -ie zelf de hoofdrol in speelt. En waar de soundtrack 'Lose Yourself' op staat. In 2013 wint Eminem twee MTV awards. Waaronder een voor zijn gehele oeuvre.

Vader

Eminem wordt geboren in 1972 als Marshall Bruce Mathers III. Pa Mathers houdt het een paar maanden na de geboorte voor gezien en laat de kleine spruit en zijn moeder in de steek. Eminem: “I was a baby, maybe I was just a couple of months. My faggot father must have had his panties up in a bunch, cuz he split. I wonder if he even kissed me goodbye. No, I don't on second thought, I just fuckin' wished he would die.” (‘Cleaning Out My Closet’) 

Dr. Dre

Op zijn elfde verhuist Eminem met zijn moeder naar Detroit waar hij zijn eerste stappen op rapgebied doet. In 1996 brengt de blanke rapper zijn eerste soloalbum uit. De cd wordt een succes in de underground hiphop-scene. Met het uitbrengen van The Shady Slim E.P. speelt Eminem zich in de kijker bij Dr. Dre. De ex-N.W.A. vindt een demobandje in de garage van een platenbaas. Wanneer Dr. Dre de jonge Marshall tijdens de Rap Olympics MC Battle in Los Angeles ziet, besluit hij hem te helpen. 

The Slim Shady

In ‘White America’ (terug te vinden op The Eminem Show uit 2002): “When I was underground, no one gave a fuck I was white. No labels wanted to sign me, I almost gave up. I was like fuck it, until I met Dre. The only one to look past, gave me a chance. And I lit a fire up under his ass, helped him get back to the top.” Onder Dre’s bezielende begeleiding neemt Eminem in 1999 The Slim Shady LP op. De plaat levert hem naast een grote hit (‘My Name Is’) ook een rechtszaak op. Zijn moeder voelt zich beledigd door het nummer. (“When I was little I used to get so hungry I would throw fits. How you gonna breast feed me, mom? You ain’t got no tits!”) 

Homohatend?

Maar liefst drie miljoen Amerikanen schaffen The Slim Shady LP aan. The Marshal Mathers LP komt in mei 2000 uit en is al even succesvol als zijn voorganger. ‘The Real Slim Shady’ wordt een grote hit, maar 'Stan', waarop ook zangeres Dido te horen is, overtreft dit succes. Inmiddels heeft Eminem de pers over zich heen. Zijn teksten zouden homohatend zijn. In ‘Cleaning Out My Closet’ rapt Eminem hierover: “Have you ever been hated or discriminated against? I have, I've been protested and demonstrated against. Picket signs for my wicked rhymes. Look at the times. Sick is the mind of the motha fuckin' kid that's behind all this commotion.” 

Moeder

Tijdens de Grammy Awards in 2001 zingt Eminem zijn hit ‘Stan’ samen met homovader Elton John. In 2002 verschijnt The Eminem Show en hiermee zet Eminem zijn enorme succes voort. De eerste single ‘Without Me’ haalt de eerste plek van de Nederlandse hitlijsten. En de blanke rapper is de controversie nog lang niet beu. In de clip is hij te zien als Osama bin Laden… Op de tweede single, ‘Cleaning Out My Closet’, laat Eminem horen nog niet klaar te zijn met zijn moeder. Hij laat geen spaan van haar heel: “See what hurts me the most is you won't admit you was wrong. Bitch, do ya song. Keep tellin' yourself that you was a mom. But how dare you try to take what you didn't help me to get. You selfish bitch, I hope you fuckin' burn in hell for this shit. Remember when Ronnie died and you said you wished it was me? Well, guess what, I am dead. Dead to you as can be.”

8 Mile

Niet alleen als rapper is hij succesvol, maar ook als acteur toont Eminem zijn veelzijdigheid. In de film 8 Mile, uit 2002 speelt Eminem zelf de hoofdrol van een jonge rapper die een carrière in de muziekindustrie probeert te bereiken. De titelsong voor de film, 'Lose Yourself', levert hem een Oscar op voor de beste soundtrack bij een film.

D-12

Samen met een aantal oude 'homeboys' vormt hij de formatie D-12, met wie hij inmiddels twee albums, Devils Night en D12 World heeft opgenomen. 'Purple Hills' en 'My Band' zijn tot nu toe de grootste hits voor de groep, bestaande uit zes man, in plaats van de twaalf die de naam doet vermoeden. Het was wel de bedoeling om de band uit twaalf man te laten bestaan, maar ze hadden moeite om nog zes goede rappers te vinden. Alle leden hebben een naam op hun arm getatoueerd, als eerbetoon aan hun tijdens een picknick neergeschoten bandlid Bugz.

Curtains up, curtain call

In 2004 komt 'Just Lose It' uit, afkomstig van het album Encore (curtains up). Michael Jackson wordt in de bijbehorende clip belachelijk gemaakt. Eind 2005 besluit Eminem dat het tijd is te stoppen met optreden. Hij brengt 12 december 2005 het album Curtain Call - The Hits uit. De eerste single van dit album is 'When I'm Gone' waarin Eminem uitlegt wat hem tot stoppen heeft doen besluiten.  

Comeback

Toch kruipt het artiestenbloed waar het niet gaan kan en in 2009 keert Eminem terug in de muziekbizz met het album Relapse. Er volgen enkele singles, waarvan 'We Made You' het grootste succes wordt. Het grote succes voor deze plaat blijft uit. Bij de release wordt ook duidelijk dat Eminem nog genoeg inspiratie heeft voor een volgende plaat, Relapse 2. De stijl van de nummers voor dit volgende album wijkt toch zoveel af van Relapse, dat een andere titel meer op de plaats is, zo komt dit album aan het einde van de lente van 2010 onder de titel Recovery uit met de eerste single 'I Love It When You Lie' (ft. Rihanna).