Artiest

Janet Jackson

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Janet Jackson
Kleine zusje van de succesvolle Michael. Halverwege jaren '80 breekt Janet Jackson bij het grote publiek met het album Control. De zangeres scoort vanaf dat moment hits aan de lopende band.

Janet Jackson is de jongste uit het toch wel zeer muzikale gezin Jackson. Na een aantal kleine rolletjes in tv-series brengt ze in 1982 op zestienjarige leeftijd ook maar een album uit. Het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan.

Control

Haar eerste succes heeft ze echter pas met haar derde album Control. Haar eerste Nederlandse hit is ook daarvan afkomstig. 'What Have You Done For Me Lately' staat in mei 1986 op nummer 1. In totaal worden er van Control zes singles getrokken. Alle halen ze in Nederland de top 20. Vier daarvan worden goud in de Verenigde Staten.

Rhythm Nation 1814

Rhythm Nation 1814 verschijnt in 1989. Janet werkt, net als op Control, samen met Jimmy Jam en Terry Lewis. Twee leden uit de funkband The Time. Dit keer brengt Janet maar liefst zeven singles uit. Ze is de eerste artiest ooit die in de Verenigde Staten zeven Top 5-hits van één album scoort. (Zelfs broer Michael heeft dat nog nooit voor elkaar gekregen.) 

Wereldtournees

Janet blijkt goed gekeken te hebben naar hoe broerlief Michael de zakelijke kant aanpakt. Ze sluit een paar mega platendeals af en met strak gechoreografeerde shows verkoopt ze wereldtournee na wereldtournee uit.

Janet

Janet Jackson wil vanaf 1993 voortaan 'slechts' Janet genoemd worden. Vandaar ook dat het album dat in 1993 uitkomt Janet. (inclusief punt!) heet. Platenmaatschappij wil 'If' als eerste single uitbrengen, maar Janet kiest voor 'That's The Way Love Goes'. Het nummer staat in de Verenigde Staten maar liefst acht (!) weken op nummer 1. 

The Velvet Rope

In de zomer van 1995 is Janet te horen op de single 'Scream' van broer Michael. Later dat jaar verschijnt er een best of album. Een nieuw nummer, 'Runaway', verschijnt op single. The Velvet Rope is de opvolger van Janet. Het is een van de persoonlijkste albums van Janet tot dan toe. 'Together Again' komt op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten en is dan haar grootste hit sinds 'What Have You Done For Me Lately'.

Parental Advisory

In 2001 verschijnt All For You. Janet is niet langer meer het onschuldige meisje dat ze was ten tijde van Control (waarop het nummer 'Let's Wait A While' terug te vinden is waarin Janet zingt dat ze nog niet met haar vriend naar bed wil). In Amerika moet de sticker Parental Advisory op All For You vanwege de 'explicit lyrics'. Daarna brengt ze in 2004 Damita Jo uit en twee jaar later 20 Y.O. In 2008 komt haar tiende studioalbum Discipline uit.