Artiest

Marvin Gaye

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Marvin Gaye
Soullegende die in de jaren '60, '70 en '80 actief is. Marvin Gaye heeft hits op zijn naam staan met 'It Takes Two', 'Sexual Healing' en (in duet met Diana Ross), 'You Are Everything'. Het bekendste nummer van de zanger is misschien wel 'I Heard It Through The Grapevine'. De dag voor zijn 45e verjaardag wordt Marvin Gaye tijdens een familiereünie dodelijk verwond door zijn eigen vader.

Marvin Pentz Gaye wordt in 1939 als zoon van een dominee geboren in een ghetto in Washington DC. Na een mislukt opleiding tot luchtmachtpiloot voegt hij zich begin jaren ’60 bij de zanggroep The Moonglows. In ’62 spelen de Moonglows op een feestje in Detroit en daar wordt Gaye door Motown- baas Berry Gordy aangeschoten. 

Crooner

Het is de start van Gayes carrière als solo-artiest. In 1962 wil Marvin Gaye een crooner worden zoals Frank Sinatra en brengt dan na veel gedoe bij Motown (die zagen het niet zitten) een album uit met standards: Soulful Moods Of Marvin Gaye. Dat album verkoopt niet erg goed. Marvin Gaye wil echter geen liedjes uitbrengen die in zijn ogen te commercieel zijn. Mickey Stevenson en George Gordy schrijven daar dan ook een liedje over: 'Stubborn Kind Of Fellow'. Marvin vindt het prachtig en schrijft er zelfs aan mee. Het wordt de doorbraakhit voor Marvin Gaye, maar in zijn hart ziet hij zichzelf dan nog steeds als miskende crooner. Een aantal hits volgt en halverwege de jaren zestig vormt Gaye een duo met zangeres Kim Weston. In 1966 neemt het tweetal het album Take Two op. De daarvan afkomstige single 'It Takes Two' wordt een regelrechte wereldhit. 

Depressie

Kort daarop wordt Gaye door Motown gekoppeld aan zangeres Tammi Terrell, in de hoop dat Gaye ook haar naar het grote succes kan trekken. Gaye stelt niet teleur en een drietal hits zijn het gevolg waarvan 'Ain’t No Mountain High Enough' de bekendste is. Solo boekt Gaye ondertussen succes met 'I Heard It Through The Grapevine', een nummer dat in januari van 1969 de 25ste plaats in de Nederlandse Top 40 haalt. De samenwerking met Tammi Terrell komt tot een abrupt einde als Terrell in 1970 aan een hersentumor overlijdt. Gaye raakt daardoor in een behoorlijke depressie en het zal tot 1974 duren tot hij, met uitzondering van een paar benefietoptredens, weer voet zet op een podium. 

Grammy

In de studio blijft Gaye wel aan het werk. In de periode 1970 – 1974 maakt hij maar liefst vier albums. In 1973 wint Gaye een Grammy, voor de single 'What's Going On'. Na 1974 slaat Gaye weer lustig aan het touren en tot 1977 lijkt er geen wolkje aan de lucht. Tot 1978 blijft het dan stil rond Gaye, die pas weer in het nieuws komt als bekend wordt dat hij is gescheiden van zijn vrouw Anna, de zus van Berry Gordy. Die ervaring verwerkt Gaye in de dubbelelpee Here My Dear, een album dat wordt gezien als een meesterwerk. 

België

Medio ’80 wordt duidelijk dat Gaye de zakelijke problemen met platenmaatschappij Motown niet langer aankan en na een aantal verhuizingen komt hij terecht in België. Daar maakt hij in 1982 voor zijn nieuwe platenmaatschappij CBS het album Midnight Love. De daarvan afkomstige single 'Sexual Healing' wordt zijn grootste succes ooit. Begin 1984 waagt Gaye de grote terugkeer naar de States. De daar gehouden tour wordt echter een compleet fiasco en het noodlot slaat voor Gaye toe in april van dat jaar. De dag voor zijn 45e verjaardag wordt Gaye tijdens een familiereünie dodelijk verwond door nota bene zijn eigen vader. Gaye en zijn vader kregen ruzie waarna vader Gaye naar verluidt uit zelfverdediging een pistool moest trekken. Gaye overleed op op 01 april 1984. In 1986 wordt 'I Heard It Through The Grapevine' in Nederland gebruikt voor een spijkerbroekenreclame en opnieuw wordt het nummer een grote hit.