Entertainment

Ed Sheeran ondervraagd op eerste dag plagiaatzaak Marvin Gaye

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Ed Sheeran ondervraagd op eerste dag plagiaatzaak Marvin Gaye

Slecht nieuws voor Ed Sheeran. De Britse zanger is aangeklaagd voor plagiaat omdat zijn hit Thinking Out Loud wel erg veel zou lijken op Let’s Get It On van Marvin Gaye uit 1973. Sheeran werd gisteren in de rechtbank van New York zelf als eerste ondervraagd.

Schadevergoeding

De nabestaanden van Ed Townsend, de schrijver die samen met Gaye het nummer Let's Get It On schreef, hebben de zanger een tijd geleden al aangeklaagd. Ze eisen een schadevergoeding. De rechtszaak begon gisteren en zal naar verwachting nog een week duren.

Tijdens de eerste zitting werd Sheeran meteen zelf ondervraagd. De zanger kreeg onder meer een video te zien van een optreden waarin hij op het podium zijn eigen nummer mixt met dat van Gaye. Volgens de aanklagers bewijzen die beelden het plagiaat van de zanger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dom

Volgens persbureau Reuters vertelde de zanger na het zien van de beelden dat hij tijdens zijn optredens wel vaker liedjes met vergelijkbare akkoorden mixt. "Je zou met dezelfde akkoorden van 'Let it Be' naar 'No Woman, No Cry' en terug kunnen schakelen," legde Sheeran uit, verwijzend naar de klassiekers van de Beatles en Bob Marley. "Als ik had gedaan waar je me van beschuldigt, zou het nogal dom van mij zijn om dat op een podium ​​voor 20.000 mensen te doen."

De advocaat van de tegenpartij onderbrak de zanger toen ruw. "Ik heb het idee dat je niet wilt dat ik antwoord geef, omdat je weet dat wat ik ga zeggen eigenlijk heel logisch is", kon Sheeran nog net reageren.

Schadelijk

Sheeran werd al eerder een keer aangeklaagd voor plagiaat. Zo zou het nummer The Shape Of You toen te veel lijken op een nummer van Sami Chokri. De zanger won de zaak en liet daarna op social media weten dat hij vindt dat artiesten te makkelijk aangeklaagd kunnen worden voor plagiaat. "Er is een cultuur ontstaan waarin er een claim wordt neergelegd, met het idee dat een artiest vast zal overgaan tot een schikking omdat het duurder is om het voor te laten komen in de rechtbank, zelfs als er geen basis is voor de claim", legde de zanger uit in de video. "Het is echt schadelijk voor de songwriting-industrie."

Het is volgens de zanger onoverkomelijk dat er gelijkenissen zijn tussen nummers. "Er zijn maar een beperkt aantal noten en nog minder akkoorden die gebruikt worden in de popmuziek. Met 60.000 nummers per dag die uitkomen op Spotify, dat zijn 22 miljoen liedjes per jaar zijn er toevallige gelijkenissen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie