Artiest

Bob Marley & The Wailers

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Bob Marley & The Wailers
Reggaelegende en -icoon die in de jaren '60, '70 en '80 actief is. Bob Marley scoort met zijn Wailers hits met o.a. 'Stir It Up', 'Could You Be Loved' en 'No Woman No Cry'. Hij overlijdt op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd.

Robert Nesta Marley wordt op 6 februari 1945 geboren op het eiland Jamaica. Hij heeft een blanke vader en een zwarte (tiener)moeder. Op 14-jarige leeftijd verlaat Robert het ouderlijk huis om een muziekcarrière te beginnen.

Wailers

In 1962 verschijnt zijn eerste single 'Judge Not'. Een jaar later richt hij een groep op met andere zangers: Peter Tosh, Bunny Livingstone, Junior Braithwaite, Beverly Kelso en Cherry Smith. De naam van de groep is The Teenagers. Later wordt dat The Wailing Rudeboys en weer later nog korter: The Wailers.In 1981 bezwijkt de Rastafari aan kanker en overlijdt op jonge leeftijd.

Invloed

Bob Marley's muziek heeft vanuit Jamaica talloze artiesten en muziekgenres beinvloed. Er wordt ook posuum werk uitgebracht (Iron Lion Zion in 1992). In 1999 verschijnt het tribute-album Chant Down Babylon, waaraan artiesten als Erykah Badu, StevenTyler (Aerosmith) en Lauryn Hill ('Turn Your Lights Down Low') aan meewerken.