Artiest

Alicia Keys

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Alicia Keys
Amerikaanse zangeres en pianiste die in 2001 met 'Fallin'' een van de grootse hits van dat jaar scoort. Alicia Keys levert ook nog hits af met 'Woman's Worth' en 'Girlfriend'.

Uitzonderlijke talenten

In een tijd waar de ene R&B zangeres op de andere volgt, staat er soms eentje op met uitzonderlijke talenten. Die haar eigen nummers schrijft, zichzelf fantastisch kan begeleiden op de piano en zelfs op zeer jonge leeftijd een eigen stijl en sound heeft. Nu zit deze vrouw (eh.. meisje) dan ook in het spannende schemergebied tussen stijlvolle soul en het lichtere r&b werk. Kortom: prettig kennis te maken met diva Alicia Keys. 

Roberta Flack

Alicia Keys weet iets spannends te doen met haar r&b muziek door haar songs door een jazzy blues-sausje te halen zonder daarbij haar liefde voor soul te vergeten. Haar klassiek getrainde manier van spelen en haar soulvolle stem doet denken aan Roberta Flack, de soul sensatie in de 70’er jaren. Niet voor niets speelt Keys tijdens concerten Flack's klassieker ‘Killing Me Softly'. 

Avontuur

Alicia, geboren en getogen in New York, brengt haar jeugd muzikaal door. Ze zit in een koor in de Performance Arts School of Manhattan en krijgt pianoles. Nadat ze op 16-jarige leeftijd klaar met highschool is, gaat ze naar Columbia University om te studeren. Maar het avontuur van een muziekcarrière lokt. 

Songs In A Minor

Al snel wordt Alicia Keys opgemerkt door Arista Records en krijgt een contract. Het jonge talent krijgt alle vrijheid om haar debuutalbum Songs In A Minor (2001) te maken. Dit is een schot in de roos want het album schiet direct door naar de koppositie van de Billboard 200 Album Chart. 

Jermaine, Isaac en Prince

Het meeste werk op haar album is door Alicia zelf geproduceerd, inclusief het prachtige ‘Fallin’ en het ontroerende ‘Troubles’. Bij het lied 'Girlfriend' werkt ze samen met Jermaine Dupri en op 'Rock With U' (van de Shaft-soundtrack) hoor je de samenwerking met Isaac Hayes. Op het album staat ook een nummer van Prince namelijk ‘How Come You Don’t Call Me’. 

The Diary Of Alicia Keys

The Diary Of Alicia Keys is het tweede album van Alicia en wordt uitgebracht in december 2003. In het daarop volgende jaar worden er diverse succesvolle singles uitgebracht, zoals ´If I Ain´t Got You´en ´You Don´t Know My Name´.

Veel Prijzen

Het album wordt al gauw drie keer platina. Ook valt Alicia behoorlijk in de prijzen dit jaar en ze loopt dan ook van de ene Awarduitreiking naar de andere Awarduitreiking. De VMA´s en de AMA´s, twee van de meest prestigieuze muziekprijzen in Amerika, zorgen voor vulling in haar prijzenkast en ook de EMA´s leveren een bijdrage aan de inmiddels volrakende schoorsteenmantel van Alicia Keys.

My Boo, Karma en Diary

Samen met Usher brengt ze ook nog het nummer My Boo´ uit, wat een hit wordt in Amerika. Haar nieuwste solosingle is ´Karma´ en is eveneens afkomstig van het album The Diary Of Alicia Keys. 'Karma' wordt een grote hit, en als opvolger wordt gekozen voor het nummer 'Diary' met daarop ook een bijdrage van R&B trio Toni! 

Unplugged

Dan is het tijd voor een live album. Alicia neemt voor het programma MTV Unplugged een concert op waarvan een cd gemaakt wordt. De eerste single van dit album is het nummer 'Unbreakable'. Het akoestische live album komt uit in oktober 2005.

Bono

Begin 2006 komt 'Dont Give Up' uit. Een cover van Peter Gabriel en Kate Bush. Alicia neemt het nummer op samen met U2-frontman Bono. Het nummer wordt opgenomen voor het goede doel: Aidsbestrijding in Afrika.   As I AmNadat het een tijd stil is rond Alicia Keys, brengt ze in september 2007 een nieuwe single uit. 'No One' is de eerste single van het album As I Am, dat in november verschijnt. Na 'No One' komen ook 'Like You'll Never See Me Again' en 'Teenage Love Affair' uit op single. 

Schrijven

In 2009 werkt Alicia onder andere achter de schermen met Whitney Houston; voor haar nieuwe album schrijft Keys oa het nummer 'Million Dollar Bill'. Ook is ze te horen op het nummer 'Empire State of Mind' van Rapper Jay-Z.

Girl On Fire

Haar vijfde album, Girl On Fire (2012) levert onder andere 'New Day' en 'Girl On Fire' af als single. 

'We Are Here'

De zangeres brengt in september 2014 redelijk onverwachts single 'We Are Here' uit. In het nummer zingt Alicia over de oorlogen die op dat moment bezig zijn: "Let’s talk about Gaza/Let’s talk about Israel".