Artiest

Mary J Blige

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Mary J Blige
Amerikaanse R&B-, hiphop- en soulzangeres die haar grootste hits scoort in duet met George Michael ('As') en Wyclef Jean ('911'). Mary J Blige brengt in 2001 No More Drama uit. De titel track van dit album wordt een hit; Blige is weer helemaal terug. Als Michael Jackson de titel King Of Pop is, dan kan Mary J. Blige de Queen Of Hip-Hop Soul genoemd worden.

Amerikaanse tienermeisjes hangen veel rond in malls (winkelcentra). Zo ook 'school drop-out' Mary J Blige. Op een dag besluit het zeventien jarige meisje in een karoake shop een nummer van Anita Baker op te nemen: 'Caught Up In The Rapture'. Haar stiefvader stuurt het bandje op naar Uptown Records en daar zijn ze erg onder de indruk van de karakteristieke, soulvolle stem van de zangeres. Mary J neemt in eerste instantie achtergrondvocalen voor haar rekening van andere artiesten, maar al snel ontfermt Puff Daddy zich over het nieuwe talent. 

Doorbraak

In 1992 verschijnt Mary J Blige's debuutalbum What's the 411? De pers omschrijft haar als de nieuwe Aretha Franklin of Chaka Khan. De singles 'You Remind Me' en 'Real Love' worden in de Verenigde Staten beide goud en het album gaat in uiteindelijk meer dan vijf miljoen keer over de toonbank. De eerste hit die Mary J Blige in ons land scoort is '(You Make Me Feel Like A) Natural Woman'. (Gek genoeg wordt de door Carole King geschreven cover geen hit in Amerika...) Het is terug te vinden op Share My World dat een jaar later in de winkels ligt. 

Drama

In interviews met de pers zegt Mary J Blige aan de drank en de drugs geweest te zijn. Op het persoonlijke Mary uit 1999 zijn gastbijdragen te horen van o.a. Lauryn Hill, Babyface en Elton John. In datzelfde jaar scoort Mary samen met George Michael de Top 10 hit 'As'. In 2001 verschijnt No More Drama en de single 'Family Affair' wordt de grootste hit van Mary J Blige in ons land. Er volgen nog een aantal albums waaronder Not Today en Love Is All We Need. In 2005 volgt het zevende album van Blidge getiteld The Breakthrough. De eerste single 'Be Without You' komt begin 2006 uit. Later brengt zij nog de platen Growing Pains (2007), Stronger with Each Tear (2009) en My Life II...The Journey Continues (2011). 

Samenwerking Sam Smith

In 2014 is het tijd voor haar dertiende studioalbum  The London Sessions. Voor deze plaat werkt de zangeres samen met verschillende zangtalenten, waaronder Emeli Sandé en Sam Smith. De eerste single op dit album is 'Therapy'.