Artiest

Wiz Khalifa

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Wiz Khalifa
De Amerikaanse rapper Wiz Khalifa wordt in september 1987 geboren als Cameron Jibril Thomaz in North Dakota.

Als Cameron drie jaar oud is, scheiden zijn ouders, die beiden in het Amerikaanse leger werken. Vanwege dat werk verhuist de jonge Cameron vaak, onder andere naar Duitsland, Japan, Engeland en Pittburgh.

Wiz

Als hij negen jaar is, begint Cameron met raps schrijven. Op twaalfjarige leeftijd treedt hij voor het eerst op. Zijn vrienden noemen hem Whiz. Later maakt hij daar zelf Wiz van.

Eerste mixtape

In 2006 brengt hij zijn eerste mixtape uit, die Prince Of The City: Welcome To Pistolvania heet. Datzelfde jaar tekent hij bij Warner Bros Records. Zijn eerste single 'Say Yeah' scoort niet echt goed.

Hit in de VS

Als hij in 2010 een samenwerking aangaat met het Noorse tweetal Stargate scoort hij in de Verenigde Staten een hit met 'Black & Yellow'. Het nummer gaat over zijn woonplaats Pittsburgh.

Politie

Wiz gaat in 2010 op tour: de Waken Baken Tour. Helaas wordt in september 2010 een optreden bij de East Carolina University onderbroken door de politie. Cameron en een paar anderen worden gearresteerd wegens het bezit, gebruik en de verkoop van marihuana. Hij komt de volgende ochtend weer vrij na het betalen van een borgsom.

Rolling Papers

Wiz houdt wel van een jointje en brengt in 2011 Rolling Papers uit, een album met een titel die verwijst naar het draaien van jointjes. Ter promotie gaat hij op tournee: de Green Carpet Tour. De titel van de tour heeft natuurlijk ook helemaal niks te maken met wiet of zo.

Super groen

In een persbericht laat Wiz weten dat de "Green Carpet Tour" slaat op de biodiesel van de tourbus en de biologische afbreekbare en te recyclen materialen die backstage gebruikt worden. Dat gelooft natuurlijk niemand.

Snoop Dogg

Samen met Snoop Dogg maakt hij het liedje 'This Weed Is Mine' (dat staat op het Snoop Dogg-album Doggumentary) en de track 'That Good'. De twee nemen ook nog een film op getiteld Max & Devin Go To High School, dat ook weer over het roken van wiet gaat.

'Young, Wild, Free'

In 2011 brengt Snoop Dogg de single 'Young, Wild & Free', samen met Wiz Khalifa en Bruno Mars. Het wordt wereldwijd een hit.