Artiest

Nelly Furtado

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Nelly Furtado
Canadese singer/songwriter met Portugees bloed die we in 2001 leren kennen dankzij haar hit 'I'm Like A Bird'. Haar tweede album, Folklore, levert het nummer 'Forca' en 'Explode' op. Het door Timbaland geproduceerde hitalbum Loose verschijnt in 2006.

Jeugd

Nelly groeit op met typische Top 40-muziek. Denk aan Abba, Lionel Richie, Madonna en Paula Abdul. Op 8-jarige leeftijd krijgt ze van haar ouders een cassetterecorder cadeau en neemt hiermee haar stem op. Drie jaar later krijgt ze een nieuw spelerdingetje: een keyboard. Nelly begint haar eigen liedjes te schrijven, maar stopt na een paar maanden wanneer ze naar R&B- en hiphopmuziek van o.a. New Edition, TLC en Janet Jackson begint te luisteren. Nelly is dan 14. 

Nieuwe muziek

Haar drang naar nieuwe muziek is groot. Ze ontdekt de (alternatieve) platenkast van haar broer met daarin o.a. Radiohead, Garbage, The Verve, Oasis en U2. Later zou Nelly hierover zeggen: “I've always been obsessed with new music. I'm nineteen years old so I can't say that my influences are Pink Floyd and Kate Bush, because they aren't. I wasn't even born. I was listening to (…) a PM Dawn song with a sampled Spandeau Ballet chorus hot off the radio. I was into anything sensational and loud. It was somehow so refreshing to my young ears. "

Talentenjacht

Op 18-jarige leeftijd doet Nelly mee aan een talentenjacht in Toronto, Canada. Daar ontmoet ze een manager die voor haar regelt dat twee vooraanstaande Canadese producers (Gerald Keaton en Brain West) een demo met haar opnemen. Iedereen is enthousiast, maar eigenwijze Nelly gaat liever eerst door Europa reizen voor ze haar debuutalbum opneemt. Nelly bleef wel contact houden met haar producers.Later zegt Nelly hierover: "Iedere keer belden ze en vroegen wanneer ik weer naar Toronto zou komen om meer demo's op te nemen, maar iedere keer zei ik: ik weet het niet. Ik ben met school bezig, ik wil schrijven, ik leer piano spelen…". 

Debuutalbum

Op een gegeven moment zijn de heren het zat. Keaton pakt de telefoon, belt Nelly op en zegt: "En nu kom je onmiddellijk hier heen!" His wish is her command. Nelly komt opdraven… Nelly Furtado is pas 23 wanneer haar debuutalbum Whoa Nelly! in 2001 verschijnt. Alle nummers zijn door Nelly zelf geschreven en een aantal zijn door haar geproduceerd. Of dat al niet indrukwekkend genoeg heeft ze ook nog eens gitaar, ukelele en trombone op het album gespeeld. De muziek die op het album te horen is omschrijft de songschrijfster als multiculturele trippop. "I made this record because I was inspired by Cornershop's When I Was Born For The Seventh Time. It was pop music, but it was a mixture of pop and Indian music, which I found totally exciting. Beck's Odelay had a similar effect on me. It was super-creative, wonderful-sounding, full of integrity - and not melancholy. (…) Those two records made me realize I wanted to make a pop album, something with the edge of the Portuguese and Brazilian music I love, but also something happy.“ 

Hits

De eerste (pop)single van Whoa Nelly! is ‘I’m Like A Bird’. Het wordt een van de meest gedraaide singles van 2001 en een grote hit. Net als ‘I’m Like A Bird’ haalt ook 'Turn Off The Light' de Nederlandse Top 10. ‘ On the Radio' is de derde hit op een rij. Na dit succes trekt ze zich even terug uit de spotlights om te vallen van een kind. Op 1 november 2003 wordt haar dochtertje Nevis geboren. Nelly is dan 24 jaar.

'Força'

Het EK 2004 in Portugal heeft een officieel lied nodig en de eer om dit te maken valt Nelly ten deel. Ze komt in 2003 met haar tweede album Folklore op de proppen met daarop het nummer 'Força', wat haar bepaald geen windeieren legt. Ze zingt het nummer voor de finale van het EK en 'Força' wordt een wereldwijd succes. Van ditzelfde album komt ook haar volgende single 'Explode'.

Loose

Met haar derde album, Loose, uit 2006 zoekt Nelly het in een andere richting. Mede door de nauwe samenwerking met producer Timbaland krijgt de plaat een hoog urban gehalte. Met de singles 'Maneater' en 'Promiscuous' scoort ze grote hits, en de verandering van haar imago uit zich - naast de muziek - ook in de uitdagende clips.

'All Good Things'

Met haar derde single, 'All Good Things (Come To An End)', grijpt Furtado toch weer terug naar de muziek die haar groot maakte. Coldplay-zanger Chris Martin schreef mee aan deze melodieuze popsong. Het nummer bereikt de hoogste positie in de Nederlandse hitlijsten.

Vierde single

De vierde single die wordt uitgebracht van het album Loose is 'Say It Right'. De single verschijnt in maart 2007. In dezelfde maand treedt Furtado twee keer op in Amsterdam. Beide avonden zijn stijf uitverkocht. Nelly Furtado is tevens met Justin Timberlake te horen in het Timbaland-nummer 'Give It To Me'.

Juno Awards

Nelly Furtado treedt op 1 april 2007 op tijdens de Canadese Juno Awards in Saskatoon, Saskatchewan. Ze is tevens host van de avond en daarnaast neemt ze alle vijf Awards mee naar huis waarvoor ze is genomineerd. Over succesvol gesproken...

Te Busque

Op haar album Loose werkt Nelly Furtado samen met grote namen. Samen met Juanes zingt ze het nummer 'Te Busque'. Het is single nummer 5 van het album. Ook zingt ze mee op het nummer 'Broken Strings', een samenwerking met de Britse zanger James Morrison van zijn album Songs for You, Truths for Me.

Mi Plan

In 2009 brengt Nelly haar vierde studio-album uit: Mi Plan, haar eerste geheel Spaanstalige cd. De eerste single is 'Manos al Aire'.