Naar homepage
FunX Amsterdam

Amsterdamse taalschool fraudeerde bij inburgeringsexamens met camera en oortjes

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Amsterdamse taalschool fraudeerde bij inburgeringsexamens met camera en oortjes

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een Amsterdamse taalschool van fraude bij inburgeringsexamens. De school zou immigranten tijdens de examens voorzien hebben van een camera en oortjes, meldt het AD.

1,5 miljoen euro

Twee bestuurders en een medewerker van de taalschool worden verdacht van grootschalige fraude. Grootschalig is het zeker, want de school verdiende ruim 1,5 miljoen euro aan de bedrieglijke praktijken. Het Functioneel Parket van het OM, dat zich grotendeels bezighoudt met het bestrijden van fraude, maakte werk van de zaak na een tip van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die verantwoordelijk is voor de inburgeringsexamens.

Camera en oortjes

Het AD meldt dat bronnen rond het onderzoek zeggen dat zeker 108 personen gebruik maakten van de diensten van de Amsterdamse taalschool. In de examenzaal werd een piepkleine camera opgesteld, zodat de beelden met de vragen tijdens het examen bekeken konden worden door iemand buiten de zaal. Diegene fluisterde dan de goede antwoorden via een telefoonverbinding door naar de cursisten, die oortjes inhadden.

Beslag gelegd op woning

De fraude zou van 2016 tot 2019 gepleegd zijn door de taalschool. De 1,5 miljoen euro die de school daaraan verdiende, wil het OM terugzien. DUO heeft aangifte gedaan van diefstal van geheime onderdelen van het examen en van oplichting. Op de woning van één van de hoofdverdachten heeft het OM al beslag laten leggen. Wanneer de rechtszaak tegen de drie hoofdverdachten plaatsvindt, is nog niet bekend.

Acht cursisten die hun examen op frauduleuze wijze aflegden, verschenen in maart en april voor de rechter. Zij kregen allemaal een taakstraf opgelegd. De hoogst opgelegde taakstraf bedraagt 120 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie