FunX Amsterdam

Zoon (15) burgemeester Halsema in juli gearresteerd na inbraak woonboot

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zoon (15) burgemeester Halsema in juli gearresteerd na inbraak woonboot

De vijftienjarige zoon van Femke Halsema is in het weekend van 13 en 14 juli opgepakt na een achtervolging. De zoon van de burgemeester van Amsterdam had samen met een andere jongen ingebroken op een woonboot.

Inbraak

De Telegraaf meldde in eerste instantie dat het zou het gaan om een gewapende inbraak. Volgens de Telegraaf zijn er na de arrestatie twee messen op de woonboot die de jongens als wapen hadden meegenomen. Daarnaast werd er op de vluchtroute een alarmpistool gevonden die ze vermoedelijk tijdens het vluchten weg hebben gegooid.

Verlaten woonboot

Halsema heeft inmiddels in een brief laten weten dat haar zoon geen gewapende inbraak heeft gepleegd. Wel zou hij een verboden nepwapen bij zich hebben gehad. Volgens haar was hij zich aan het vervelen samen met vrienden en zijn zij vervolgens een verlaten woonboot ingegaan. Daar vonden de jongens een oude brandblusser die ze naar buiten hebben gesleept en leeg hebben gespoten.

Weggerend

De politie kwam uiteindelijk op de overlast af waarna Halsema's zoon en een andere jongen het op een sprint zette en het nepwapen weggooiden. "Daarmee heeft hij de wet overtreden - hij had het nepwapen niet bij zich mogen hebben en hij had de verlaten boot niet mogen betreden - en daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen", schrijft de Amsterdamse burgemeester in haar brief.

Discreet

In haar brief schrijft Halsema dat ze de politie direct had gezegd haar zoon te behandelen als elke andere Amsterdamse jongen. "Het enige waarop ik hoopte was dat men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen. Ik heb niet gevraagd om zijn naam af te schermen maar was de politie wel dankbaar toen ik later hoorde dat dit vaak gebeurt en ook in zijn geval was gedaan."

Doofpot

Volgens de Telegraaf is er bij politiemensen en het Openbaar Ministerie een "groot ongenoegen", omdat de aanhouding in de doofpot gestopt lijkt te worden. Halsema is het daar niet mee eens: "Er is geen sprake van een doofpot. Er is sprake van een privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Publieke straf

De burgemeester van Amsterdam houdt De Telegraaf verantwoordelijk voor het veroordelen van haar zoon voor een delict dat hij niet gepleegd heeft. Ook geeft ze de krant de schuld ervan dat iedereen nu weet wat haar zoon heeft gedaan, nog voor er een rechterlijk oordeel is geveld.

"Ik verdien het elke dag gecontroleerd te worden en ter verantwoording te worden geroepen. Dat hoort bij mijn ambt. Mijn zoon is een gewone Amsterdamse jongen die inderdaad een fout heeft begaan die hij moet herstellen. Hij verdient geen extra publieke straf, alleen omdat hij mijn zoon is."

Ster advertentie
Ster advertentie