FunX Amsterdam

Femke Halsema: de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam (na 1500 mannen)

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Femke Halsema: de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam (na 1500 mannen)

Op woensdagavond werd bekendgemaakt dat Femke Halsema de nieuwe burgemeester van Amsterdam wordt. De voormalig GroenLinks-leider wordt de opvolger van Jozias van Aarsten, die tijdelijk burgemeester werd in de hoofdstad na het overlijden van Eberhard van der Laan. En dat is bijzonder, want ze is de eerste vrouwelijke burgemeester na ruim 1500 mannelijke burgemeesterbenoemingen. Dat meldt de NOS.

Burgemeesters

Volgens kunsthistoricus Tom van der Molen is het niet zo dat er daadwerkelijk 1500 mannelijke burgemeesters geweest zijn. De functie is door de jaren heen veranderd. "Tot het einde van de achttiende eeuw zag de burgemeesterbenoeming er heel anders uit. Het gebeurde elk jaar en er werden steeds vier burgemeesters benoemd."

ervaring

Femke Halsema zat dertien jaar in de Tweede Kamer en was acht jaar lang de fractieleider van GroenLinks. De in Amsterdam-Oost wonende politicus heeft dus veel ervaring in de landelijke politiek, maar heeft nog weinig bestuurlijke ervaring op gemeentelijk niveau. In een verklaring heeft ze geschreven dat ze blij, trots en nederig is dat ze als burgemeester van Amsterdam haar stadgenoten de komende jaren mag dienen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie