FunX Amsterdam

Autismeweek: Extra aandacht voor autisme en de 190.000 Nederlanders die ermee leven

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Autismeweek: Extra aandacht voor autisme en de 190.000 Nederlanders die ermee leven

In Nederland leven er 190.000 mensen met autisme. Dat is ontzettend veel, maar toch wordt er niet genoeg aandacht aan besteedt. Het is deze week Autismeweek en Dyantha belde in Jouw Stad Amsterdam met Filemon Wesselink van het BNN-programma Het Is Hier Autistisch. Hij legt uit hoe autisme in elkaar zit.

autisme

Wat is autisme precies? Bij mensen met autisme gaat de informatieverwerking in de hersenen iets anders. Het is een aandoening waarmee je wordt geboren en heeft net als al het andere in het leven betere en mindere kanten. Mensen zonder autisme weten bijvoorbeeld snel wat ze moeten doen in een bepaalde situatie, maar mensen met autisme moeten daar bij stilstaan en hebben echt de tijd nodig om erover na te denken.

niet voorzichtig

Doordat mensen met autisme een beetje moeite hebben met het leggen van sociale contacten, weten mensen zonder deze aandoening vaak niet hoe ze daarmee om moeten gaan. Volgens Filemon is er geen handleiding hiervoor. Omgaan met autistische mensen is net als omgaan met mensen die niet autistisch zijn. "Je moet het heel individueel benaderen en gewoon met die mensen in gesprek gaan." Maar Filemon vindt ook dat mensen met autisme er opener over moeten zijn.

"Veel mensen met autisme schamen zich ervoor of willen het geheim houden voor hun baas, maar daar schiet je niks mee op. Je moet het gewoon vertellen en dan zeggen wat jij nodig hebt. Bij kantoorwerk kan het voor iemand met autisme heel vervelend zijn om in een ruimte te werken met veel prikkels."

meer focus

Mensen met autisme hebben vaker een bepaalde focus die mensen zonder autisme niet hebben. Ze kunnen zich helemaal in hun werk storten en er echt iets moois van maken. "Mensen met autisme kunnen vaak hele goede beslissingen maken in crisissituaties, want zij zien alles heel helder." Filemon vertelt wel dat hun manier van denken ook moeilijkheden met zich meebrengt:

"Het is ook een valkuil, want er zijn nou eenmaal sociale zaken in een bedrijf. [...] Maandagochtend moet iedereen bijvoorbeeld zijn ei kwijt en iemand met autisme wil liever meteen beginnen met het werk. Als je van iemands autisme af weet, kan je er beter rekening mee houden."

Ster advertentie
Ster advertentie