FunX Amsterdam

Klimaatactivisten blokkeren kruispunt in Amsterdam ondanks verbod

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Klimaatactivisten blokkeren kruispunt in Amsterdam ondanks verbod

In Amsterdam wordt door actiegroep Extinction Rebellion gedemonstreerd tegen het klimaatbeleid. Honderden activisten houden een groot kruispunt op de Zuidas bezet, terwijl burgemeester Halsema dit eerder al had verboden. Demonstreren mag, maar bij wegblokkades zou er ingegrepen worden door de politie. Dat is nu gebeurd, de eerste demonstranten zijn weggesleept.

Vervuilende bedrijven

De activisten hebben het gemunt op de Zuidas, omdat daar grote bedrijven gevestigd zijn die aan milieuvervuiling zouden doen. Ook neemt Extinction Rebellion het de overheid kwalijk dat grote bedrijven mee mogen praten over het klimaatbeleid. Ze zien liever dat er een groepje burgers om de tafel komt te zitten om te praten over de klimaatmaatregelen. "Lobby eruit, burgers erin", luidt hun boodschap.

Verplaatst
Eerder vandaag demonstreerde Extinction Rebellion al op het Gustav Mahlerplein en nu houdt de actiegroep dus de kruising van de Gustav Mahlerlaan en de Beethovenstraat bezet. Er is veel politie aanwezig en er rijden ME-busjes rond. Wie blijft zitten, zal 'bestuurlijk verplaatst' worden. Toch lijken de meeste demonstranten stug vol te houden. Ze hebben zich met lange pijpen aan elkaar vastgemaakt om anderhalve meter afstand te houden en dragen mondkapjes.

Meerder acties
Onder de naam 'Septemberrebellie' houdt Extinction Rebellion deze maand meer acties voor het klimaat. Dat is niet de eerste keer, vorig jaar oktober hielden ze ook meerdere acties. Er werden toen meer dan honderd activisten gearresteerd bij bezetting van de Blauwbrug in het centrum van Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie