FunX

Sara (17) chilt met wereldleiders om bewustzijn te creëren over klimaatverandering

  1. Newschevron right
  2. Sara (17) chilt met wereldleiders om bewustzijn te creëren over klimaatverandering

Het is vandaag Good Vibes Only Friday en daarvoor gaat Fernando altijd op zoek naar inspirerende verhalen. Iemand die enorm veel good vibes verspreidt, is de 17-jarige Sara. Zij vloog afgelopen jaar naar de klimaattop in New York, childe daar met Mark Rutte en sprak met wereldleiders over de gevolgen van klimaatverandering. Ook houdt zij zich als klimaatactivist bezig met het bedenken van allerlei duurzame oplossingen. Deze powerchick vertelde er meer over in Start.

Sara (17) chilt met wereldleiders om bewustzijn te creëren over klimaatverandering

Duurzaamheid

Sara besloot al op haar achtste dat zij vegetariër wilde worden. Iets wat in eerste instantie niet mocht van haar ouders, maar daar liet ze het niet bij zitten. Sara kwam met een creatieve oplossing om haar ouders te kunnen overtuigen: "Toen heb ik een hele presentatie voor ze gemaakt om te laten zien waarom het voor mij wel zo moest zijn."

Een aantal jaar later, in 2013, stortte er in Bangladesh een kledingfabriek in, waarna Sara besloot zich ook daarin te verdiepen en actie te ondernemen in haar eigen leven. "Ik ben toen overgegaan op het zoveel mogelijk gebruiken van tweedehands en duurzame kleding." Maar daar bleef het niet bij, want Sara zet zich namelijk ook onder andere in voor het 'schooldakrevolutie'-initiatief om meer scholen te voorzien van zonnepanelen en won afgelopen weekend zelfs een Young Impact Award in de categorie Environment!

Chillen met wereldleiders

Haar grote passen als klimaatactivist begonnen in 2019. Zo kwam Sara's moeder op Instagram een post tegen dat ze een klimaatscholier zochten om naar de VN-klimaattop in New York te gaan. Sara besloot zich ervoor aan te melden, ging op gesprek op het Ministerie en kreeg aan het einde van de middag het verlossende belletje: ze mocht mee naar New York! Daar kwam ze uiteindelijk in contact met verschillende wereldleiders, waaronder onze eigen minister-president. "Ik heb best wel een tijdje met Rutte gechild", lacht Sara. "Ik heb ook de president van Frankrijk, Emmanuel Macron, gezien en ik kwam Boris Johnson tegen op de roltrap. Dat soort dingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anekdotes over Rutte

Wacht even. Zei ze nou dat ze gechild heeft met Mark Rutte? Hoe vet! Ook daarover had Sara een paar leuke anekdotes te vertellen.

"Hij was eigenlijk heel erg aardig en toegankelijk. Wat ook grappig was, is dat hij twee telefoons heeft, omdat hij een smartphone niet fijn vindt om te bellen. Daarom heeft ie zo'n oude Nokia uit het stenen tijdperk. [...] Later was er nog wel iets vreemds. Alles liep die dag heel erg uit door de toespraken van alle leiders. In plaats van te blijven luisteren naar zijn collega's, ging Rutte met mij in een cafeetje in het VN-gebouw chillen. Op dat moment was het supergrappig, maar aan de andere kant dacht ik ook: moet je niet luisteren naar je collega's?"

Belangrijke boodschap

Maar behalve leuke anekdotes over wereldleiders, heeft Sara natuurlijk ook een belangrijke boodschap die zij graag wil verkondigen wat betreft klimaatverandering en duurzaamheid. Daarmee hoopt ze andere mensen te kunnen inspireren. Het is voor Sara belangrijk om op toegankelijke manier het gesprek aan te gaan rondom duurzame oplossingen.

"Ik geloof dat als mensen echt snappen wat hun acties voor gevolgen hebben, dat ze vanzelf positievere keuzes gaan maken. Ik probeer mensen vooral positief te benaderen en hen te laten zien wat er met de aarde gebeurt bij bepaalde keuzes. Ook probeer ik juist naar andere voordelen te kijken die duurzame keuzes hebben, zoals voor je gezondheid of de luchtkwaliteit. Ik geloof dat duurzaamheid niet alleen bestaat uit goed voor de aarde zorgen. Ik denk dat je ook goed voor jezelf en de mensen om je heen moet zorgen om volledig duurzaam te leven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie